Olomoucké náměstí provoní tvarůžky, uleželé sýry lze zapít moky z minipivovarů




Olomoucké tvarůžky patří ke specialitám místního kraje. Sýry vynikají nejenom svou chutí, ale také mají specifickou vůni. Na Horním i Dolním náměstí budou výrobci již podruhé nabízet své tradiční pochutiny a zájemcům je tam loštický výrobce bude prodávat rovnou z kamionu. Organizátorům se potvrdilo, že zájem o regionální gastronomii je velký.

Už před prvním ročníkem byli zakladatelé Olomouckého tvarůžkového festivalu přesvědčení, že si hanácká specialita svou akci zaslouží. Z loňského ročníku se poučili a od pátku 28. dubna do soboty 29. dubna, by mělo být vše správně podchycené, bude posílen i provoz hromadné dopravy.

Posílení provozu 29. dubna

Tramvaje: Na lince číslo 7 budou jezdit třičlánkové tramvaje do večerních hodin.

Autobusy: Na lince číslo 16 budou autobusy vyměněny za sólo vozy.

„Loni se do festivalu zapojilo pár restaurací, letos je jich více než dvacet včetně bohaté nabídky minipivovarů či prodejce tvarůžkové zmrzliny," řekl náměstek primátora města Olomouce Pavel Urbášek. 

„I rozmístění stánků bude vzdušnější, festival i doprovodný program se bude odehrávat na obou hlavních náměstích a po dobu dvou dnů,“ dodal Urbášek.

Mimo jídla a pití se návštěvníci mohou těšit na doprovodný program. „Hosté festivalu se také dočkají bohatého kulturního programu, který bude probíhat po oba dva dny na obou náměstích,“ uvedla mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

„Na Dolním náměstí bude program více zaměřen na rodiny s dětmi, na Horním náměstí zase lidé uvidí více kulinářských show,“ dodala.

Olomoucký tvarůžek překročil hranice Moravy

Specialita je jedním z hlavních důvodů, proč se lidé do Olomouce vydají. Jedním z hlavních důkazů je, že na první ročník tvarůžkového festivalu přijelo přes deset tisíc lidí.

„Věřím ale, že jsme se z loňského prvního, v podstatě testovacího, ročníku dostatečně poučili a že nové pojetí festivalu návštěvníci přivítají,“ sdělil primátor Olomouce Antonín Staněk.

Letos jsou na návštěvníky připraveni i hoteliéři a restauratéři. „Pro ty zájemce, kteří by rádi vychutnali atmosféru po oba dva dny festivalu, jsou připraveny pobytové balíčky za zvýhodněnou cenu,“ doplnila Karin Vykydalová, vedoucí oddělení cestovního ruchu.

O ubytování a festivalu se více dočtete zde.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: