Květinové pyramidy v létě zkrášlí olomoucké Horní náměstí




Léto a květiny patří k sobě. Vědí to i olomoučtí radní, proto se chystají Olomoučanům v teplých měsících dopřát v centru trochu přírody. Na náměstí rozmístí stojany s muškáty a jinými letničkami. Poslední slovo však budou mít památkáři.

Nová květinová výzdoba bude mít za úkol zpestřit a zpříjemnit centrální část města v letošní turistické sezóně. Konkrétně by centrum Olomouce mělo zdobit pět mobilních květinových stojanů ve tvaru pyramid prorostlých muškáty a dalšími letničkami.

„Jsem přesvědčen o tom, že takováto výzdoba k Olomouci jakožto k městu květin patří a že v letních měsících dokáže zpříjemnit a zlepšit dojem obyvatel města i jeho návštěvníků,“ uvedl primátor Antonín Staněk s tím, že na podobnou květinovou výzdobu jsou lidé zvyklí i v řadě jiných evropských měst.

„Sezonní květinová výzdoba může být určitým kompromisem mezi představou velké části Olomoučanů, kteří by na náměstí chtěli zeleň, a stanovisky ochránců památek, kteří naopak stálou veřejnou zeleň odmítají,“ pokračoval Staněk.

Radní rozhodli, že na pořízení této sezonní výzdoby uvolní peníze z rozpočtu. Záležet už teď tedy bude jen na stanovisku památkářů.

„Chci věřit, že nebudou proti,“ sdělil Staněk s tím, že na výzdobě se město domluvilo s Výstavištěm Flora Olomouc.


Autor: Vendula Šťávová



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: