Dva úspěchy během týdne. Olomoučtí hokejisté Galvas a Dajčar prošli drafty v Americe



 29. 06. 2017

Během uplynulého týdne se vysněné NHL přiblížili hned dva mladí hokejoví obránci, kteří oblékali nebo oblékají olomoucký dres. Osmnáctiletého Jakuba Galvase si v draftu nejlepší hokejové soutěže světa, NHL, vybralo Chicago Blackhawks. Po o rok mladším Tomáši Dajčarovi sáhl v draftu CHL tým Québec Remparts.

Talentovaný obránce Jakub  Galvas má za sebou velmi vydařený ročník. Už před startem uplynulé sezóny se významně podepsal pod historicky první zlato, které osmnáctka vybojovala na mezinárodním Ivan Hlinka Memorial Cupu v Břeclavi.

Pak přišlo překvapení. Tehdy ještě sedmnáctiletý bek dostal příležitost předvést své kvality v olomouckém A týmu a chytil ji za pačesy.

Ve 36 utkáních si připsal sedm bodů za gól a šest asistencí. Současně vypomáhal v olomouckém starším dorostu i juniorce.

Během sezony absolvoval několik reprezentačních akcí české osmnáctky a patřil k oporám týmu. Chybět tak nemohl ani na vrcholové akci - mistrovství světa do 18 let v Popradu a Spišské Nové Vsi.

Tam se však syn zkušeného Lukáše Galvase zranil hned ve druhém utkání a znovu do hry naskočil až ve čtvrtfinále, kde Češi vypadli v utkání s Finy nešťastně 5:6 v prodloužení.

adějný obránce se teď dočkal částečného splnění snu, ze 150. místa v NHL Entry Draftu si jej v pátém kole vybral jeden z tradičních klubů nejvyšší zámořské soutěže, Chicago Blackhawks.

Po Davidu Krejčím či Jiřím Hudlerovi se stal dalším z olomouckých hráčů, jejichž talent neunikl skautům National Hockey League.

Rodák ze Šumperka

Jen o pár dní později se z úspěchu mohl radovat i sedmnáctiletý Tomáš Dajčar. Urostlý bek ještě v minulém roce oblékal dres olomoucké juniorky, pravidelně navíc hájil české barvy v obraně národního týmu do 17 let.

Rodák ze Šumperka patřil, stejně jako Galvas, k oporám sedmnáctky, se kterou absolvoval třeba i neoficiální mistrovství světa do 17 let na World Hockey Challenge v Sault Ste. Marie.

Výkony bývalého olomouckého beka pečlivě sledovali skauti juniorských zámořských soutěží, na začátku května tak po něm sáhl tým Omaha Lancers působící v americké USHL.

Na konci června se mohl talentovaný obránce radovat znovu. O jeho služby stojí i kanadský Québec Remparts, který si jej vybral ze 23. místa CHL Import Draftu.

Tomáš Dajčar je v posledních třech letech druhým olomouckým hráčem, který v CHL Import Draftu uspěl, v roce 2014 prošel draftem také útočník Tomáš Šoustal, kterého si rovněž v prvním kole vybrali kelowenští Rockets.


Autor: Zuzana Spurná



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: