Olomouc opět zaplaví tisíce studentů, jsou mezi nimi také cizinci z Pákistánu




K prasknutí se po měsících volna opět zaplní posluchárny olomoucké univerzity. Na kolejích pomohou nováčkům s orientací zkušení informátoři. Studenti také od letoška zahodí staré papírové indexy, které zcela nahradí mobilní aplikace. „Digitální“ semestr odstartuje 26. září seznamovacím večírkem pro prváky.

Do Olomouce se po létě vrací pětina obyvatel. Ačkoliv nový semestr začal už minulý týden, většina studentů Univerzity Palackého přijíždí do metropole právě v těchto dnech.

Mezi dvaceti tisíci posluchači je i několik desítek cizinců.

„Již jsme přivítali studenty z padesáti zemí světa včetně Guatemaly, Pákistánu nebo Jižní Korey,“ uvedla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. „Zápisy však ještě neskončily,“ dodala mluvčí.

Na nával jsou připraveny nejen fakulty nebo sportovní hala, kterou momentálně rekonstruují, ale i koleje a menzy.

„Letos přicházíme s novinkou. Při každé ubytovací komisi na příslušné koleji funguje informační stanoviště, kde studentům ochotní kolegové pomohou s orientací i zrychlením celého ubytovacího procesu,“ sdělil ředitel kolejí a menz Josef Suchánek s tím, že univerzitní koleje letos nabízí téměř pět tisíc lůžek.

Seznamovací večírek a digitální indexy

Studentský ruch posílí v příštích týdnech několik univerzitních akcí.

„Například v úterý 26. září se v areálu kolejí uskuteční velká seznamovací akce nejen pro prváky, kterou vůbec poprvé pořádá sama vysoká škola,“ zmínila Sýkorová Dvorníková.

Letošní novinkou je konec tradičních papírových indexů – vyjma lékařské fakulty. Nahradí je mobilní aplikace.

„Prostřednictvím aplikace, kterou už k dnešnímu dni používá téměř 6 tisíc studentů a pedagogů, mohou vyučující nově zapisovat známky. Studenti zase uvidí, kdo s nimi bude chodit na daný předmět,“ shrnul autor aplikace Lukáš Novák.

Podle jeho slov se během semestru dočká nové podoby také webový portál školy.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: