Sídlili tam jezuité i Hitlerjugend. Sídlo olomoucké „boží“ fakulty slaví 300 let




Budova Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého oslaví 22. září své třísté jubileum. V minulosti tu měli svůj domov jezuité, medicínsko-chirurgický ústav či Hitlerjugend. Tento pátek sem přijede na besedu například známá moderátorka Daniela Drtinová.

Od stavby budovy teologické fakulty olomoucké univerzity uplyne brzy tři sta let. K oslavě tohoto výročí je v pátek 22. září připraven bohatý program, kde se mohou návštěvníci těšit i na řadu známých osobností. Toto výročí si připomenou s mottem „Tahle fakulta je BOŽÍ!“. 

„Jubileum chápeme především jako příležitost k přátelskému setkání. Lidi se můžou přijít pobavit, dozvědět se něco o historii fakulty nebo jen příjemně strávit čas,“ uvedla proděkanka fakulty Marta Lucie Cincialová.

Co všechno účastníky akce čeká?

Tak například historii budovy a začátky olomoucké univerzity rozeberou ve svých přednáškách historici Miroslav Herold a Tomáš Parma. Novinářka a moderátorka Daniela Drtinová zase povede besedu se známým lanškrounským farářem Zbigniewem Czendlikem.

„Ochuzeni nezůstanou ani milovníci hudby – o hudební doprovod se postará romská skupina Triangl nebo 'pastor undergroundu' Ladislav Herykán,“ sdělila za pořadatele Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Organizátoři přislíbili také koutek pro děti, večerní videomapping na průčelí budovy, dobré jídlo a pití.

Stavba s dlouhou historií

„Teologická fakulta je de facto zakládající fakultou univerzity, tady to vlastně všechno začalo,“ děkan Peter Tavel. Podle rektora Jaroslava Millera jde o jednu z nejkrásnějších fakultních rezidencí nejenom v Olomouci, ale v celé České republice.

Trojpatrová budova byla vybudována v letech 1717 až 1720. Jako seminář pro chudé studenty sloužila až do zániku jezuitského řádu a přestěhování univerzity do Brna v roce 1778.

Později tu sídlilo lyceum, obnovená univerzita, knihovna, teologická fakulta, medicínsko-chirurgický ústav či německé gymnázium.

Během první světové války byl v budově zřízen vojenský lazaret, po uzavření vysokých škol nacisty v listopadu 1939 sídlo Hitlerjugend. Krátkou poválečnou historii teologické fakulty ukončilo její zrušení komunistickým režimem v roce 1950.

Po sametové revoluci se sem však náboženství vrátilo.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: