O jídle čtyřikrát jinak: Festival Země na talíři představil zemědělství v novém světle



 12. 10. 2017

Festival Země na talíři nabídl v úterý a ve středu v Olomouci promítání čtyř dokumentárních filmů, které poukazují na problematiku zemědělství, a to jak v zemích rozvojových, tak v zemích třetího světa. Nechyběly ani odborné diskuze, jichž se zúčastnili specialisté z řad vědeckých ústavů.

Pod záštitou Akademie věd ČR a analytického centra Glopolis se v úterý staly olomoucká Pevnost poznání a kino Metropol odpolední destinací nejen řady studentů, ale všech, kteří se o budoucnost naší planety zajímají. Alternativní dokumenty s názvy Mrtví osli se hyen nebojí, Děkujeme za déšť, Ryba, kterou jím, a Sustainable: Potraviny v jiném světle, sklidily mezi diváky veliký úspěch. 

Řádově již druhý ročník festivalu se nesl v duchu problematiky financování místních farmářů, nadměrné konzumace nekvalitních potravin a alternativního řešení současného stavu zemědělství. Motto Sázíme iluze, nebo sázíme na iluze? bylo obstojné. Mimo jiné byla řeč i o změně počasí a klimatu, což je, s ohledem na nedávné vystoupení USA z Pařížské klimatické dohody, téma velmi aktuální.

Stejně jako loni, také letos předcházela promítáním řada workshopů, na nichž si zájemci měli možnost vyslechnout mnoha ověřeným radám a tipům. Workshopy přinášely odpovědi na to, jakými způsoby lze šetřit životní prostředí, jak si poradit při domácím kvašení, vypěstovat vlastní zeleninu, nebo si vyrobit vlastní prací prášek s aviváží.

Afrika na úvod
Úterní promítání odstartovalo filmem Mrtví osli se hyen nebojí. Ten pojednával o násilném vysídlování, kterému se obyvatelé Etiopie nemohou nijak bránit. Tzv. „povesničtění,“ financované Světovou bankou, dohání místní domorodce k opouštění svých domovů a podřízení se zahraničním investorům, kteří jejich půdu zabírají. Zatýkání novinářů informujících o nekalých praktikách je další věc, která hraje v tomto snímku důležitou roli. 

Na téměř 90minutový film poté navázala diskuze s Alexandrem Ačem, doktorem z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR. Ten poukázal na hned několik faktů; Například, že nejvíce investorů nepochází z Evropy nebo USA, ale z Indie. Dále pak, že místní etiopské vlády upřednostňují zájmy zahraničních investorů před zájmy svých lidí. Závěrem pochválil český katastrální systém, který je podle něj jedním z nejpropracovanějších systémů na světě.

Problémů sub-saharské Afriky se dotkl i druhý snímek, Děkujeme za déšť, který se pro změnu věnoval příběhu chudé farmářské rodiny v Keni. Oba snímky měly smutný dozvuk, který však rezonoval nadějí, že stále můžeme něco dělat, a že věnování pozornosti podobným snímkům je dobrým způsobem, jak začít.

Ve středu zpět na Západ
Na klesající populaci ryb upozornil ve středu snímek Ryba, kterou jím. Ten se zaměřil na nadbytečné výlovy ryb z moří a oceánů. Hostem debaty byl tentokrát Martin Rulík. 

K večeru se celé obecenstvo přesunulo do kina Metropol, kde byla po úvodním slově v osm hodin zahájena projekce. Snímek Sustainable přišlo podpořit asi nejvíce diváků. Ve filmu se diváci přenesli za oceán, konkrétně do Spojených států, kde konvenční zemědělství ovládá již řadu let celé agrární odvětví.

Menší farmáři proto musejí hledat různé alternativy, jak si své místo na trhu opět zajistit. Snímek zachycuje tříčlennou rodinu, která dodává chemicky neupravované potraviny do místních obchodů. Jak celou situaci vidí odborníci, to byla jedna z otázek, která padla v následné diskuzi s Docentem Pavlem Nováčkem. Sám se k rozvoji staví poněkud zdráhavě, jedním dechem však dodal, že generační obměna by mohla leccos změnit. 

Naděje do budoucna
Pořadatelé letošního festivalu byli za účast na projekcích velmi rádi. Co se do počtu účastníků týče, nemohli se sice rovnat stejnojmennému festivalu v Praze či Ostravě, přesto však rozhodně nepřišlo jejich úsilí vniveč.

Nemluvě o tom, že vše probíhalo v rámci neziskové organizace, která pro diváky celou akci uspořádala zcela zdarma.

Festivalová propagace bude snad v budoucnu hojnější a přivábí ještě více diváků, než tomu bylo doposud. A pokud jste letošní promítání nestihli, nezoufejte. Další ročník, který proběhne v říjnu 2018, můžete prožít na vlastní kůži; ať už jako člen festivalové produkce, nebo v roli diváka.


Autor: Eliška Kordulová



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: