Tři olomoucké čtvrti budou mít nové přechody, úpravy vyjdou na více než 6 milionů



 16. 10. 2017

Nových přechodů pro chodce se dočkají lidé v olomoucké části Povel, Nedvězí a Chomoutov a radnici vyjdou na šest a půl milionu korun. Současně s výstavbou přechodů dojde i na chodníky a osvětlení. V celé hanácké metropoli se nachází na čtyři sta přechodů.

Ještě letos na podzim by měly vzniknout nové přechody v olomouckých částech Povel, Nedvězí a Chomoutov. Na sídlišti Povel už nový přechod ve Slavonínské ulici vzniká. 

"Investice zahrnuje jak vybudování nového přechodu v místě křižovatky s Fischerovou ulicí, tak i výstavbu místa pro přecházení ve směru do Vratislavovy ulice," popsal náměstek olomouckého primátora Filip Žáček.

Nový přechod pro pěší navazuje k autobusové zastávce. "Doplní jej nové veřejné osvětlení i výsadba keřů," objasnil náměstek Žáček. Stavební práce a úpravy vyjdou dohromady olomouckou radnici na 450 tisíc korun a stavební práce mají být hotové do konce října.

Ve stejném termínu by měly finišovat také práce na novém přechodu pro chodce v olomoucké části Nedvězí. V Jilemnického ulici tam stavbaři na úpravách okolí kaple Nejsvětější Trojice z 18. století pracují už od června. Kromě samotného přechodu tam vzniká i záliv autobusové zastávky, úpravy tam vyjdou dohromady na zhruba pět milionů.

Pomohou peníze z EU
Radnice si od úprav slibuje zpřehlednění a tím i vyšší bezpečnost provozu. "Nový záliv pro autobusovou dopravu pak umožní plynulý průjezd ostatních vozidel," dodal náměstek Žáček.

Na tuto úpravu se radnici podařilo získat dotaci z evropských fondů. "Investici z části pokryje finanční podpora z Evropské unie, byla schválena částka ve výši 3,3 milionu korun,“ doplnil olomoucký primátor Antonín Staněk.

Také v olomouckém Chomoutově budou moci chodci už brzy využít nový přechod ve Štěpánovské ulici. Ten vznikne u mostu přes Moravu poblíž křižovatky s ulicí Čapky-Drahlovského, která tvoří točnu autobusů.

"Tady bude nový přechod doplněn i ochranným ostrůvkem s odpovídajícím nasvětlením. Stavební práce by měly skončit v listopadu a náklady jsou předpokládány ve výši jednoho milion korun,“ uvedl primátor Olomouce. Stavební práce zahrnují i vybudování chodníku, který napojí ty stávající vedoucí k autobusové zastávce u školy a k mostu přes řeku Moravu.

"Na území města Olomouce se v současné době nachází téměř čtyři stovky přechodů, což vyplývá z pasportu zpracovaného městem v únoru letošního roku. Každý rok zároveň vzniká několik přechodů nových," dodala mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: