Oprava schodů odhalila omyl historiků, obchodní trasa do Olomouce vedla jinudy




Kamenné schody vedoucí z historického centra Olomouce do Bezručových sadů mají za sebou opravu za více než dva miliony korun. Díky odkrytí povrchu pod schodištěm navíc archeologové zjistili, že se historie Olomouce psala částečně jinak, než se dosud soudilo.

Schodiště spojující Blažejské náměstí a vstup do olomouckých Bezručových sadů má za sebou náročnou rekonstrukci za více než dva miliony korun. Vlastně dá se říct, že bylo znovu vystavěno. A ja kse díky rekonstrukci schodiště ukázalo, částečně přestavět musí i historici své domněnky o vývoji Olomouce. 

Obchodní trasa vedla jinudy
Při rekonstrukcí schodů historické místo probádali i archeologové z Národního památkového ústavu v Olomouci, kteří přišli se zajímavým zjištěním. Na místě našli sice jen malé torzo zdiva z období novověku, související s pozdějšími úpravami někdejší Blažejské brány, průzkum ale odkryl jiný významný fakt.

"Zatímco archeologové i historici doposud předpokládali, že skalní sráz Blažejského návrší v místech brány byl v minulosti upraven a snížen, výzkum ukázal, že tomu tak nebylo a nacházel se zde strmý svah," uvedla mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

"To do značné míry vyvrací původní předpoklady, že tudy přes blažejskou osadu vedla v raném středověku dálková obchodní trasa, podél níž se pak ve 13. století zformovalo i Dolní náměstí," popsal vedoucí odboru archeologie Národního památkového ústavu Pavel Šlézar. 

Nové zjištění tedy spolu s objevy při rekonstrukci Dolního náměstí zřejmě přiměje historiky k revizi představ o urbanistickém vývoji Olomouce. Samotná brána na Blažejském náměstí vznikla až po založení města.

I když její zbytky už byly při dřívějších stavebních pracích zřejmě zcela odstraněny, je známá její gotická podoba z novověkých vyobrazení. Pozůstatky novověkého předpolí brány jsou pravděpodobně uchovány pod trávníkem Bezručových sadů.

Schodiště bylo položené přímo na skále
Opravy si vyžadoval stav schodiště. "V minulosti jsme na schodišti prováděli zejména záchovné a udržovací práce, abychom zabezpečili to nejnutnější. Špatný stav schodiště, který byl dán především jeho nekvalitním podložím, však dokázala vyřešit až jeho celková rekonstrukce,“ vysvětlil primátor Olomouce Antonín Staněk. 

A jak se ukázalo při demontáži původních kamenných schodů, téměř celá nosná konstrukce schodiště leží na skalním podkladu, místo na štěrku.

"Oprava historického schodiště si tak ve svém důsledku vyžádala nejen úpravu podloží, ale i nové řešení nosné konstrukce a výměnu několika žulových schodišťových stupňů,“ dodal primátor Staněk. 

Nosnou konstrukci tak po opravě tvoří soustava kovových pilotů a železobetonová deska, v níž jsou nově ukotvené opravené i doplněné žulové schody. "Velká část původních žulových schodnic byla repasována v kamenické dílně a jen ty nejvíce poškozené stupně nahradily nové, které kameníci vytvořili ze slezské žuly," doplnil primátor.

Rekonstrukce na téměř tři měsíce schodiště uzavřela a doplnily jej i nové žulové patníky místo dosavadních betonových. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: