FOTO: Vesnicí na Olomoucku protékala rudá tekutina. Zasahovali u ní hasiči



 03. 11. 2017

V Jednově na Olomoucku se v pátek objevila rudá tekutina, která vyděsila místní obyvatele. K neznámé látce proto vyjeli i olomoučtí hasiči se speciálním přístrojem, který pomáhal určit, o jakou látku jde.

Hodinu před polednem zalarmoval hasiče po telefonu volající, který nahlásil, že Jednovem, místní částí Suchdolu na Olomoucku protéká neznámá rudá tekutina. Na místo proto vyrazili jak místní dobrovolní hasiči z Jednova, tak profesionální hasiči z Konice.

"Po příjezdu zjistili, že z místní kanalizace vytéká krvavě červená voda bez zápachu a teče celou vesnicí. Velitel zásahu proto na místo povolal hasiče z Prostějova s chemickým kontejnerem a hasiče z Olomouce se speciálním přístrojem, Ramanovým spektrometrem, který by pomohl určit, o jakou látku se jedná," uvedla mluvčí hasičů Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Hasiči raději preventivně uzavřeli místní studánku. Policisté zjistili původ tekutiny. "Jeden z místních obyvatel vyplachoval vodou tisícilitrový plastový sud, ve kterém se nacházely, dle jeho výpovědi, asi 3 litry mořidla na obilí. Znečištěnou vodu pak vypouštěl do kanálu. Podle dostupných informací by látka neměla být nebezpečná životnímu prostředí," dodala v pátek odpoledne mluvčí hasičů. 

Hasiči i odpoledne řešili s pracovníky životního prostředí řeší, jak látku zlikvidovat.

"Zjistilo se, že se nejedná o látku, která by poškodila životní prostředí nebo byla zdraví škodlivá. Celou událost si bude ve své kompetenci přebírat a řešit odbor vodního hospodářství Městského úřadu Konice," dodala po druhé hodině odpoledne mluvčí policie Miluše Zajícová.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: