VIDEO: Policisté se schovali v autobuse a natáčeli provinilce na dálnici kamerou



 28. 11. 2017

Neobvyklý způsob kontroly řidičů zvolili policisté na dálnici D35 a D1 u Olomouce. V civilním autobusu se zapojili do běžného provozu a kamerou natáčeli řidiče, kteří si za jízdy třeba četli, nebo telefonovali.

Neoznačený civilní autobus brázdící dálnici D35 a D1 nedaleko Olomouce, ostatní řidiče neupozorní tak, jako když zahlédnou policejní majáky či uniformy. A tak policisté, "schovaní" uvnitř autobusu, natáčeli videokamerou šoféry, kteří se za volantem chovali nevhodně. Třeba si četli na mobilu, telefonovali za jízdy s mobilem v ruce, či sledovali televizi v kabině kamionu.  

Pak policisté z autobusu informovali své kolegy v terénu o zaznamenaných hříšnících. Ti je pak zastavili na nejbližším odstaveném parkovišti. 

"Účelem této akce bylo upozornit na přetrvávající nekázeň řidičů a tím také ovlivnit, snížit nehodovost na dálnicích v Olomouckém kraji," uvedla mluvčí policistů Olomouckého kraje Marie Šafářová.

Policisté během pondělní akce zjistili celkem patnáct prohřešků. "V jedenácti případech se jednalo o telefonování za jízdy, ve třech případech bylo vozidlo v nevyhovujícím technickém stavu, jeden řidič si dokonce během jízdy prohlížel mapu a v důsledku toho několikrát přejel do druhého jízdního pruhu," dodala mluvčí policie.

Třináct přestupků policisté vyřešili na místě uložením blokové pokuty a dva přestupky byly oznámeny dále správnímu orgánu.

V Olomouckém kraji došlo za deset měsíců letošního roku k 4272 dopravním nehodám, z toho na dálnicích se stalo 254 nehod, při kterých zemřeli tři lidé. Je to v porovnání s loňským rokem o 22 nehod více. 

"Od ledna do října letošního roku na silnicích v celém kraji řešili policisté 439 dopravních nehod nákladních vozidel, při kterých zemřely dvě osoby. Dvanáct řidičů těchto vozidel mělo pozitivní test na alkohol.  Dopravní nehody autobusů policisté řešili ve 49 případech," dodala mluvčí policistů.


 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: