Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci čekají opravy, čtyři sochy jsou ve špatném stavu




Svatí Jáchym, Jeroným, Metoděj a Anna, respektive jejich sochy, které zdobí Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, od roku 2000 památky UNESCO, čeká zásah restaurátorů.

Monitoring ukázal, že čtyři plastiky na olomouckém sousoší potřebují citlivý zásah restaurátora. Podrobná prohlídka odhalila většinou drobné trhliny, pouze v případě sochy svatého Metoděje jde o větší prasklinu.

Částečně jde o poškození v místech, kde byly trhliny už v minulosti a které dříve zaznamenaly opravou a lepením, z části pak o praskliny nové. "Rozsah poškození, které vzniká přirozenou cestou působením klimatu, není velký a restaurátorovi umožní pracovat přímo na místě," uvedla mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

"Dobrou zprávou je, že sochy vůbec nemusí opustit své místo – restaurátorský zásah se totiž bude uskutečňovat z vysokozdvižné plošiny," potvrdil i náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs.  

A olomoučtí radní na základě monitoringu stavu sochy z letošního června nyní řešili, jak budou opravy památky UNESCO probíhat. 

Stav památky je jinak stabilizovaný
Podle závěrů prohlídky, při níž odborníci z technologické laboratoře národního památkového ústavu v Praze odhalili problémy nejproslulejší olomoucké památky, je současný stav barokního sloupu stabilizovaný.

"Odpovídá stavu šestnáct let po komplexním restaurování a po provedení částečného čištění v roce 2006 a neprovádění dalších doporučení restaurátorů," zmínila mluvčí radnice Štědrá s tím, že na památce UNESCO jsou i průběžně prováděny drobné opravy.

"Pravidelné práce představují jednou za rok až dva pravidelnou kontrolu aktuálního stavu a očištění kamenných prvků Sloupu suchou cestou. Jednou za deset let je třeba provést též čištění a rekonzervaci měděných soch," dodala mluvčí radnice.

Dále je podle ní třeba počítat s komplexním restaurátorským zásahem přibližně jednou za třicet let.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: