Ekologické dny v Olomouci: 28. ročník "páchne člověčinou", součástí bude i ekojarmark



 23. 04. 2018

Antropocén - doba lidová. Doba, která páchne člověčinou. Takový podtitul nese letošní ročník olomouckých ekologických dnů. Ty potrvají v hanácké metropoli až do začátku května. Zakončeny budou Ekojarmarkem.

Stále častěji kolem sebe slyšíme, vidíme a cítíme projevy ohromné lidské moci, která má schopnost stále výrazněji a rychleji přetvářet podobu světa, ve kterém společně žijeme. Tento úspěch lidí je vykoupen celou řadou zásadních proměn světa a často ohrožením jeho obyvatel.

Těmito slovy začíná oficiální program Ekologických dnů v Olomouci. Akce, jejímž cílem je poukázání na nepřijatelné chování lidí ve vztahu k přírodě a zároveň na přiblížení přírodních krás, se koná již poosmadvacáté. 

Skládají se z více různých aktivit. Na besedy navazují konkrétní procházky. Ve středu 25. dubna například mohou lidé vyrazit po stopách olomouckých popelářů, v pátek se vydají za žabím koncertem. Příští týden je čekají ptačí koncerty.

„Ekologické dny v Olomouci jsou pro mne vždy mimořádným zážitkem nesnobského setkávání různých povah, názorů, žánrů a někdy i kultur v naprosto přátelském, byť tu a tam i kritickém duchu,“ komentoval projekt známý psychiatr Cyril Höschl.

Odborný pohled připojil také biolog Vojtěch Novotný.

„Tento projekt je už dlouhou dobu intelektuálně inspirativním setkáním roku. Minimálně ve střední Evropě. Na rozdíl od mnoha běžných konferencí, specializovaných na jeden obor či téma, je zde možné slyšet často neotřelé názory a analýzy z mnoha oborů. Jde o velmi šťastný formát, jenž zjevně vyhovuje i publiku, vždy početnému a často velmi zaujatému.“

Vrcholem akce bude Ekojarmark. Ten se uskuteční 1. května na Horním náměstí. Jeho součástí bude také koncert.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: