FOTO: „Všechny děti světa“ znovu na původním místě. Vrátily se před školu v Zeyerově ulici



 11. 09. 2018

Tři děti z různých kontinentů, které se vzájemně drží za ruce, znovu zdobí prostranství před základní školou v Zeyerově ulici. Dílo akademického sochaře Vladimíra Navrátila bylo dlouho ukryto ve školním sklepě. V opravené podobě teď znovu spatřilo světlo světa.

Když v roce 1960 vznikla bronzová socha tří dětí z různých kontinentů, které se navzájem drží za ruce, asi nikdo by neodhadoval, jak pohnutá budoucnost ho vlastně čeká. Dílo pojmenované Aby všechny děti světa skončilo na dlouhá léta ukryto ve sklepě. Tam přečkalo i ničivou povodeň v roce 1997.

„Myšlenka vrátit sousoší zpět před budovu základní školy vznikla loni. Při pročítání knihy, která mapuje výtvarné prvky na území města, jsem si uvědomil, jak umění z veřejných prostranství po roce 1989 nenápadně a mohutně mizí. Je to obrovská škoda,“ komentoval prvotní pohnutky mysli iniciátor myšlenky návratu a zároveň náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Socha byla uložena ve sklepě základní školy. Na jejím stavu se podepsala nejen řada nátěrů, ale především povodeň z roku 1997.

Po konzultaci s odborníky bylo následně schváleno její navrácení na původní místo. Zrestaurována byla v kovářské dílně Jiřího Běhala.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: