FOTO: Jaguáří samici Inti rozbolel zub, do olomoucké zoo musel zubař




V přírodě platí za krutého predátora, který si troufne i na krokodýla. Ale jaguár, který nemůže kousat, v přírodě určitě nepřežije, kdežto když žije v zoologické zahradě, přijde zubař. Samička jaguára Inti v olomoucké zoo má se zuby problém už delší dobu a tak ji čekalo vyšetření pomocí rentgenu.

Problémy se zuby trápí samičku jaguára pojemnovanou Inti v olomoucké zoo. A problémy se u ní vlečou už dlouho. Olomoucká zoo se proto rozhodla chrup predátora vyšetřit. "Přistoupili jsme k povolání rentgenologa, aby pořídil snímky, na jejichž základě rozhodne stomatolog o dalším postupu," uvedla mluvčí zoo Olomouc Karla Břečková. 

Problémy má Inti už od roku 2013, kdy ji trápil hnisavý výtok z oka, který ukazoval na zánět zubu. "Provedený rentgen tlamy sice tehdy prokázal závažné poškození chrupu, ale stomatologický zákrok by byl velmi složitý a s nejistým výsledkem, proto jsme se rozhodli nejdříve vyzkoušet antibiotickou léčbu. Výsledek byl pozitivní, ale pouze dočasně," uvedla mluvčí zoo.

Inti začala tlama natékat a trápení se u ní projevilo i ve změně chování, zvíře polehávalo a nahřívalo si jednu stranu hlavy na topné podlaze. "Po podání antibiotik a případně analgetik vždy došlo ke zlepšení. V roce 2016 byly ovšem otok tlamy a zjevná nepohoda zvířete natolik výrazné, že jsme začali řešit povolání stomatologa," dodala Břečková.

Olomoucká zoo se proto poradila s kolegy ze Dvora Králové, kteří absolvovali podobnou zubní anabázi u tygřice a dostali doporučení na stomatologa. "Po otevření dřeňové dutiny jednoho z tesáků objevil absces vedoucí až k čelistní kosti. Po druhé intervenci byla dutina uzavřena a zvířeti se zjevně ulevilo," popsala dalšé průběh mluvčí zoo s tím, že tentokrát trvalo zlepšení poměrně dlouho.

Nedávno ale začala ošetřovatelka opět avizovat otok tlamy samice a proto přišel nyní na řadu rentgen, který rozhodne o dalším postupu.    

Jaguár je nejdrsnějším predátorem Ameriky, který si troufne i na krokodýla, louská i krunýře želv a jako jediný je schopen zvítězit v souboji s mravenečníkem velkým. Ale i u zvířat se někdy vyskytnou problémy se zuby. V přirozeném prostředí pak pokud nezvládne organismus zvířete zvítězit na takovým problémem sám, znamená to jistou smrt.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: