FOTO: Vláčkem mezi vlky. Olomoucká zoo má po dokončení pavilonu další plány



 10. 03. 2018

V areálu olomoucké zoo na Svatém kopečku stavbaři dokončili budování pavilonu Kalahari pro africká zvířata. Ta bude nyní čekat přesun do nového pavilonu který chce zoo v polovině dubna otevřít i návštěvníkům zahrady. Zoo však plánuje i další novinky, už letos by se mohli návštěvníci svézt vláčkem mezi arktickými vlky.

„Pavilon Kalahari je zcela dokončen a připraven na nastěhování svých obyvatel, které proběhne postupně v průběhu následujícího měsíce,“ uvedla ka stavbě za patnáct milionů korun mluvčí olomoucké zoo Karla Břečková s tím, že pro návštěvníky zahrady by se nový pavilon měl otevřít v polovině dubna. 

„Krásný moderní pavilon s africkými zvířaty je určitě dobrým krokem ke zvýšení atraktivity olomoucké zoologické zahrady. Ideální je, když může zoo lákat každý rok návštěvníky na něco nového, a to se tady na Svatém Kopečku daří,“ uvedl při prohlídce pavilonu Kalahari primátor Antonín Staněk. 

V zoo však připravují i další novinky, stavbaři tam pokračují na budování expozice nazvané "Safari Amerika", která naváže na Euroasii a vláček jím už v průběhu letošní hlavní sezóny bude vozit návštěvníky mezi arktickými vlky.

Vláček mezi vlky vyjede už v létě

Třetí etapa rozsáhlých přírodních výběhů, kterými projíždí safari vláček přímo mezi volně se pohybujícími zvířaty, naváže na část obývanou euroasijskými kopytníky. Arktičtí vlci budou od nich odděleni systémem dvojitých bran zamezujícím případné návštěvě sousedů. „Ta by totiž pravděpodobně končila hostinou, kde by ovšem jedni z nich byli hlavním chodem,“ dodala mluvčí zoo. 

Hotová je velká část oplocení a cesta pro vláček. Zbývá dokončit rozestavěnou více než 130 metrů dlouhou opěrnou zeď, sloužící ke zpevnění svahu pod pochozí návštěvnickou trasou a zbytek oplocení. Zídka zároveň umožní rozšíření cesty a vybudování vyhlídky na vlky. „V průběhu hlavní sezóny by mělo být hotovo a tato velmi zajímavá atrakce bude zprovozněna pro milovníky zajímavých zážitků,“ dodala mluvčí Břečková.

„Celý velkorysý projekt Safari posunuje olomouckou zahradu mezi ta nejlepší zoo. Myslím, že nabídka podívat se vlkům do očí jen přes drátěnou síť bude pro návštěvníky opravdu hodně zajímavá,“ komentoval novinku náměstek primátora Aleš Jakubec.

"Bábovka" umožní procházku mezi ptáky

Na příchod jarního počasí čeká také odložená rekonstrukce obří voliéry „Bábovky“ která nahradí v zahradě největší, téměř třicet let starou voliéru. A ve fázi projektování jsou "Africké mokřady", v které se promění rybníček a jeho nejbližší okolí v centrální části zahrady. 

„Odborná horolezecká firma zahájí práce hned, jak to dovolí podmínky. Plány máme velkolepé. Pokud půjde vše podle nich, zrealizujeme původní záměr ze začátku devadesátých let a vznikne moderní průchozí expozice, kde se budou lidé pohybovat přímo mezi ptáky,“ nastínila plány mluvčí zahrady.

Zoo má v plánu upravit také rybníček v centrální části areálu, který se o něco zvětší a dostane i ostrůvek a začlení se skladbou zvířat do afrického kontinentu. tam se zabydlí i nový exponát, který zatím zoo ponechává v tajnosti. 

„Náklady na všechny uvedené novinky se pohybují kolem 23 milionů korun. Na investicích do modernizace zoologické zahrady se podílí ze svého rozpočtu město Olomouc, je ale nutno dodat, že sama zoo si dokáže na značnou část těchto nákladů vydělat,“ ocenil hospodaření Zoo Olomouc investiční náměstek Filip Žáček.   


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: