Lidé v Olomouci sedí na solárních lavičkách, které dobijí mobil a v noci svítí




Centrum města a park na Nových sadech, ale i další místa nabízí lidem netradiční posezení. Solární lavičky kolem sebe ochlazují teplotu nebo dokonce kontrolují plynulost provozu. Olomouc je první město na Moravě, které se rozhodlo služby solárních odpočívadel využít.

Kromě netradičního posezení nabízí „chytré“ lavičky především možnost nabíjení mobilních přístrojů a signál Wi-Fi s dosahem kolem čtyř metrů a dokážou v noci i svítit.

„Dále multifunkční lavičky nabízí možnost nabíjení mobilních telefonů, mají USB zdířky a jsou zdrojem bezdrátového internetového signálu s dosahem kolem čtyř metrů,“ řekla mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Olomouc je prvním městem na Moravě, kde obyvatelé a turisté mohou na odpočívadlo podobného druhu usednout.

„Lidé je najdou u hudebního altánu ve Smetanových sadech, poblíž autobusové zastávky na třídě Svobody a také v Rožňavské ulici. Všechny lavičky jsou umístěny tak, aby byly pod dohledem kamer městské policie,“ popsal primátor Olomouce Antonín Staněk.

Lavičky hlídají dopravu a chladí své sedáky

Sedačky mají nepřetržitý počítačový dozor, který vyhodnocuje plynulost provozu každých patnáct minut.

Zařízení má ve výbavě také senzory na shromažďování informací. Díky tomu víme, že už první den poskytlo zřízení padesát nabití přes USB, osmnáct bezdrátově a umožnilo stovky připojení k signálu Wi-Fi,“ poslal Bohuslav Kolovrátník z odboru správy komunikací magistrátu.

Lavičky také udržují pro své „klienty“ příjemnou teplotu. „Sedák každé lavičky ochladí svou teplotu na dvacet pět stupňů, takže obavy z rozpálené plochy pro sezení nejsou na místě,“ dodal Kolovratník.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: