OBRAZEM: Olomoucké ulice a náměstí čeká proměna. Podívejte se na návrhy




Nová stromořadí, chodníky i třeba instalaci podzemních kontejnerů pod zem navrhují nové studie proměn olomouckých ulic, kterými se zabývají na radnici. Změny se týkají Žižkova náměstí, kde autoři zvažují i přesun sochy T. G. Masaryka, nebo Kosinovy ulice.

Návrhy úprav se již začátkem týdne zabývali olomoučtí radní a jednu  z nich - studii firmy Zahrada Olomouc od Radka Pavlačky, jak bude vypadat zakončení Kosinovy ulice před vstupem do Bezručových sadů - hned schválili. 

Nad dalšími dvěma návrhy, jak by mohlo vypadat v budoucnu Žižkovo náměstí, ale ještě budou mít možnost diskutovat i obyvatelé města i za účasti autorů z Ateliéru Sborwitz a Ateliéru Zahrada Olomouc. 

Už schválená studie Kosinovy ulice řešila obnovu dožívajícího jírovcového stromořadí v ochranném pásmu inženýrských sítí. „Vzhledem k celkovému neuspokojivému stavu náměstí, potřebě vytvořit lepší podmínky pro umístění nové výsadby stromů a vybudovat kultivovaný nástupní prostor do parku Bezručovy sady bylo zadání rozšířeno o revitalizaci celého veřejného prostoru,“ uvedl olomoucký primátor Mirek Žbánek.

Studie navrhuje nejen novou výsadbu, novou dlažbu, ale i přemístění kontejnerů pro tříděný odpad na jiné místo a jejich ukrytí pod zem. „Řeší také rozmístění městského mobiliáře, úpravu parkovacích stání a navrhuje další úpravy zeleně včetně výtvarného prvku,“ popsal zahradní architekt Pavlačka. Investiční náklady odhadl na 17,5 milionu korun.

Jak zdůraznil primátor Žbánek, jedná se o studii. „K její realizaci je daleko, možná až v příštím volebním období. Teprve bude následovat územní řízení a vznik projektové dokumentace,“ připomněl primátor.

Podle jeho náměstka Matouše Pelikána je možné, že město bude moci úpravy prostranství financovat po roce 2021 prostřednictvím dotací. „To již budou vypsány nové evropské programy,“ podotkl Pelikán.

Pro Žižkovo náměstí jsou k dispozici dvě studie od dvou ateliérů. A jsou rozdílné. „Nechceme o něčem rozhodovat sami. Studie vznikly na základě požadavků pedagogické fakulty, ale obě citlivě řeší veřejný prostor, jakési předpolí vstupu do města,“ prohlásil primátor Žbánek.

Přemístění sochy T. G. Masaryka

Podněty pro řešení dopraví situace a klidové zóny se městu scházely opakovaně. Bývalý odbor koncepce a rozvoje proto inicioval s Fakultou architektury VUT v Brně workshop, jehož výstupem byly práce dvou skupin studentů. Poté bylo osloveno šest renomovaných architektonických kanceláří. Vzhledem k nabídnutým termínům a cenám dále pokračovala spolupráce s Ateliérem Sborwitz a Zahrada Olomouc.

Studie se liší například v pojetí tramvajových zastávek. Ateliér Sborwitz počítá s použitím „vídeňských zastávek“ jako jsou například na Wolkerové ulici. Druhá varianta například počítá s přemístěním sochy T. G. Masaryka do jiné části náměstí. Cena úprav variantního řešení Žižkova náměstí je odhadována na 23 a 32 milionů korun.


Autor: ( red )



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: