Více stromů a méně aut. I to je vize proměny olomouckého náměstí Republiky




Náměstí Republiky a Žižkovo náměstí. Dvě frekventovaná místa pro setkávání lidí se dočkají revitalizace. Olomoucká radnice nyní řeší, jak bude přestavba vypadat. V potaz bere připomínky lidí i odborníků.

Množství zeleně, poměr lidí a aut či vzhled odpadkových košů či laviček. Tyto problémy řeší při rekonstrukcích náměstí každé město. Olomouc se rozhodla opravit hned dvě. V případě náměstí Republiky chtějí představitelé hanácké metropole tak trochu od každého něco.

„Studie počítá s přítomnosti menších stromů na dvou stranách náměstí a s výsadbou několik vyšších stromů v centrálním prostoru náměstí v blízkosti kašny Tritónů. Jejich umístění ale podléhá schválení orgánů památkové péče,“ komentoval chystanou rekonstrukci náměstek primátora Aleš Jakubec.

Na náměstí Republiky mají být zredukovaná parkovací místa pro auta. Ze hry venku ale není ani varianta zachování současného počtu 70 míst. Konečná varianta ještě nebyla vybrána. 

Proměny se dočká také Žižkovo náměstí. Tu iniciovala především Pedagogická fakulta Univerzity Palackého, která se zde nachází. Pro toto náměstí ještě nebyla zpracována architektonická studie. Město k ní nyní architekty teprve vyzve.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: