Hejtmanství podpoří studenty. Na zahraniční pobyt mohou dostat až desítky tisíc



 17. 01. 2019

Schopnost spoléhat na sebe sama, zlepšení jazykových schopností a lepší uplatnitelnost na trhu práce. To jsou hlavní důvody, proč se představitelé Olomouckého kraje rozhodli i v letošním roce formou stipendií podpořit studenty, kteří chtějí odcestovat na studijní pobyt do zahraničí. Žádat o ně mohou jen středoškoláci a vysokoškoláci s dobrým prospěchem.

Žáci středních škol a studenti vyšších odborných či vysokých škol mají možnost ušetřit při studijním pobytu v zahraničí. Na jejich náklady jim přespěje ze své kasy Olomoucký kraj.

„Každá zahraniční zkušenost je pro mladé lidi přínosem, jelikož se naučí spoléhat sami na sebe, zlepší si jazykové schopnosti a zvýší profesní připravenost,“ popisoval náměstek hejtmana Ladislav Hynek.

Tento stipendijní program má několik podmínek. Tou první je časová lhůta - zájemci si musí podat žádost do 21. ledna, jejich pobyt navíc musí být minimálně dvouměsíční. Důležité je také trvalé bydliště na území Olomouckého kraje a věk do 30 let. V případě středoškoláků lze žádat o desetiměsíční dotaci, u starších studentů pak maximálně šestiměsíční.

Středoškoláci musí studovat na škole v Olomouckém kraji a na denním studiu. Studenti vyšší odborné školy musí studovat prezenčně kdekoli v České republice. U vysokoškoláků je podmínkou pouze studium na některé z českých univerzit.

Studenti mohou počítat s minimálně tisícikorunovým přilepšením do kapsy na měsíc. Maximálně však mohou dostat 30 tisíc.

Důležitá je také prospěchová informace. Nárok na stipendium mají pouze lidé se studijním průměrem do 1,80. Peníze mohou použít na cestovní výdaje, ubytování, stravování či nákup studijních materiálů. Bližší informace zájemci najdou na tomto odkazu.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: