Otec hledané Marušky (4) se ohrazuje: "Jednám v zájmu své dcery. Nyní je spokojená a veselá."



 13. 12. 2018

Sobotní zpráva o tom, že policisté z celé republiky pátrají po čtyřleté Marušce z Olomoucka, prolétla Českem jako uragán. Začaly se množit spekulace o únosu dívky, na což se rozhodl reagovat její otec prostřednictvím organizace Family for Liberty. V prohlášení tvrdí, že tvrzení matky o jeho duševní nemoci jsou smyšlená.

Dosavadní vyšetřovací verze hovořila o tom, že je čtyřletá dívka od pátku 7. prosince pohřešovaná. Jak potvrdil policejní mluvčí František Kořínek, policie pracovala s verzí, že se pohybuje v jižních Čechách. Spolu s tím se začaly množit spekulace o tom, že by dívka mohla být unesená svým otcem. 

„V tuto chvíli kvalifikace únosu stanovena nebyla. Není však vyloučeno, že se to může změnit. Případná výše trestu by závisela na přesné kvalifikaci skutku,“ dodal v pondělí k případu mluvčí Kořínek. 

Na zprávu se rozhodl zareagovat otec dívky. Prostřednictvím organizace Family for Liberty vydal prohlášení, ve kterém rázně odmítá spekulace o únosu. Zároveň také dodává, že tím, kdo dívce škodil, byla právě matka.

Doslovné znění textu, který organizace zaslala redakci City.cz, najdete níže. Jeho autorem je zmocněnec a zástupce společnosti Robert Janda.

 

Tiskové prohlášení

V současné době byly médiím poskytnuty veškeré podklady vyvracející tvrzení matky o duševní nemoci otce a o jeho nezpůsobilosti k výchově. Dále bylo poskytnuto dosti důkazů, které nasvědčují tomu, že na nazletilé M.Ž. byl spáchán trestný čin týrání svěřené osoby a pohlavního zneužívání a to včetně relevantních audionahrávek, ve kterých se sama nezletilá spontánně svěřuje, co se jí děje v domácnosti matky a kým je jí to činěno. Oznámení o podezření z páchání trestné činnosti bylo učiněno 15.10.2018, avšak z nepochopitelných důvodů jej Okresní státní zastupiteství v Olomouci zadržovalo a nepostoupilo příslušným orgánům PČR k prověření, tak se stalo až po naléhání naší organizace a bylo učiněno až 3.12.2018. Vše bylo oznámeno také příslušnému OSPOD, ten však také zůstal nečinný a neplnil ani svou oznamovací povinnost danou zákonem. Byl podán návrh na výkon dohledu nad postupem OSZ v Olomouci a též stížnost na postup OSPOD u příslušného úřadu. O možném týrání svěřené osoby se OSPOD dozvěděl již před více než třemi měsíci, kdy při místním šetření v domácnosti otce vyslechl nezletilou M.Ž., která uvedla, že u otce nic nejí, protože jí to maminka zakázala, zústal nečinný. Otec pravidelně informuje matku o zdravotním stavu a prospívání jejich dcery, pravidelně ji zasílá aktuální fotografie, médiím poskytnuta kopie konverzace. Otec s dcerou absolvuje výlety, dětské aktivity, dělá běžnou činost s přihlédnutím k věku nezletilé, dcera je zdravá, veselá, vitální, jejím vysloveným přáním je zůstat v péči otce a jeho přítelkyně. V žádném případě dceru neomezuje na své osobní svobodě. Otec jedná zásadně v zájmu nezletilé dcery s přihlédnutím k aktuálnímu vývoji situace.

Robert Janda, v.r.
obecný zmocněnec na základě plné moci
předseda organizace
Family for Liberty, z.s.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: