FOTO: Škoda, Tatra nebo Jaguar. Bývalé závodní trati na Olomoucku projedou veteráni




Více než šedesát posádek starých automobilů a motocyklů, vyrobených před rokem 1964 nejen v Československu, zamíří v sobotu na bezmála stokilometrovou okružní jízdu z Olomouce do Křelova. Zájemci si stroje budou moci prohlédnout v Rudolfově aleji a u Hotelu Hluboký Dvůr.

Milovníci veteránů zamíří v sobotu 19. srpna do Olomouce.

Startuje zde již čtvrté vzpomínkové setkání historických automobilů a motocyklů vyrobených před rokem 1964, takzvaný Svatokopecký okruh.

„Nejstarší automobily a motocykly jsou z přelomu dvacátých a třicátých let minulého století. Převažují domácí značky jako Aero, Praga, Tatra, Walter, Zbrojovka, Jawa a ČZ,“ uvedl ředitel akce Jiří Kohlíček.

Z poválečných let pak diváci uvidí téměř celou výrobní řadu automobilek Škoda a Tatra, doplněnou například i o anglické vozy MG, Triumph a Jaguar.

„Nebude chybět ale ani Volha, Ford, Fiat, VW Brouk a z motocyklů zvučné značky jako Norton, BSA, Ariel, NSU či BMW,“ doplnil Kohlíček.

Veteráni projedou stokilometrovou trasu

Akce začne srazem vozidel u Veteran Areny na Sladovní ulici, kde se mezi 9. a 10. hodinou dopolední sjedou a zaregistrují všichni účastníci.

„Přihlášeno je více než šedesát posádek,“ informoval Jiří Kohlíček.

V 10 hodin se kolona historických vozidel vydá od Veteran Areny směrem do centra města. Do 12. hodiny budou stroje pro zájemce vystaveny v Rudolfově aleji. Při odjezdu bude divákům představen každý vůz i s posádkou.

Pak už účastníky čeká vzpomínková jízda po historických závodních tratích na Olomoucku.

„Starý svatokopecký okruh, podle kterého se akce jmenuje, projedou veteráni po trati Droždín – Bukovany – Droždín – Samotišky jako první. Závodilo se zde v letech 1946 až 1964,“ zmínil ředitel Kohlíček.

Celá trasa se startem v Olomouci a cílem v Křelově má necelých sto kilometrů. U Hotelu Hluboký Dvůr budou automobily a motocykly zhruba do 16.30 hodin opět vystaveny pro diváky.

V cíli jsou posádky očekávány po 18. hodině.

Vzpomínkové setkání pořádá Klub Automobilistů a Motocyklistů (SKAM) pravidelně vždy v lichých letech už od roku 2011.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: