Rekonstrukce vrátí Teologické fakultě její historický vzhled. A dostane novou kapli




Historická budova z 19. století na rohu ulic Kateřinská a Aksamitova čeká rekonstrukce. Nový vzhled dostanou učebny, dvůr a laboratoř ELISA pro měření biomarkerů v souvislosti se sociálními vědami.

V historii několikrát opravovaná budova, kde v současnosti sídlí Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého (CMTF UP) dostane brzy zpět svůj historický novogotický kabát. Čeká ji totiž kompletní rekonstrukce interiérů a dotkne se i exteriéru. Rekonstrukce bude stát padesát milionů korun.

 „Nejviditelnější změnou bude přesun vstupu do nároží a nová dominanta nárožního štítu v podobě ozdobné helmice,“ řekl Tomáš Pinďák, výrobní ředitel firmy VW WACHAL, která rekonstrukci provádí.

Zaměstnanci univerzity, co v této budově na rohu ulic Kateřinská a Aksamitova sídlí, se dočkají nových učeben, pracoven, poradensko-terapeutických prostorů, nebo ELISA laboratoře pro měření biomarkerů v souvislosti se sociálními vědami. Opravy se dotknou i nádvoří.

„Potřebujeme prostor, kde by mohli být všichni naši doktorandi a vědečtí pracovníci pohromadě. Nyní jsou rozesetí po různých místech, mimo jiné v pronajatých prostorách na třídě 1. máje, které budeme moci po kolaudaci budovy v Kateřinské uvolnit,“ řekl Peter Tavel, děkan CMTF UP.

V minulosti budova sloužila jako vysokoškolské koleje, které podstatně změnily podobu interiérů. Největším historizujícím prvkem, který vrátí dům z 19. století do doby jeho počátků, má být ozdobná helmice nárožního štítu. Ta má pro teologickou fakultu zvláštní význam, protože pod ní přibude nová kaple.

 „Jsme na fakultě velmi otevření všem bez rozdílu náboženského názoru a je u nás velmi svobodný prostor k sebevyjádření. Jako katolíci ale potřebujeme místo, kde čerpáme sílu a tím je pro nás eucharistická kaple,“ říká Lucie Cincialová, proděkanka CMTF UP.

V současné době se tato budova rekonstruuje podle návrhu olomouckého architektonického studia Ječmen. Návštěvníci tak budou muset počítat s menším omezením. „V místě je bohužel pro stavbu málo místa, takže jsme museli vyřídit placené zábory veřejného prostranství. Veřejnost se budeme snažit omezovat co nejméně,“ dodal Pinďák.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: