V Olomouci se cítíme strašně doma, přiznal Ondřej Polák z kapely O5 a Radeček



 10. 09. 2018

Program letošních Dožínek Olomouckého kraje o uplynulém víkendu zpestřily hned dvě známé kapely. Jednou z nich byli i O5 a Radeček, skupina která pochází z nedalekého Šumperka a s Olomoucí ji pojí nejen koncerty. O5 a Radeček v brzkém odpoledni rozproudili skupinku fanoušků a jak prozradil baskytarista Ondřej Polák, v Olomouci letos nebyli naposled. Pro své fanoušky navíc chystají novou desku.

Ondřeji, kapela pochází ze Šumperka, jak blízká je vám tedy Olomouc? 
V Olomouci se cítíme strašně doma. Za prvé je to takové naše velké město, za druhé jsme tu všichni studovali a za třetí tady máme spoustu kamarádů. Je tu takové to zázemí i Radio Haná. Olomouc je naše město. 

Jak často se vám podaří dostat na koncert právě v Olomouci? 
My si to nevybíráme, ani neplánujeme. Vždycky nám někdo napíše, že má zájem o koncert a my tam jedeme. Snažíme se ale držet nějakou exkluzivitu, takže když někde hrajeme, snažíme se tam nehrát třeba během dvou měsíců znovu. Snažíme se někde nehrát moc často, což se nám právě v Olomouci nedaří, protože jsme tu hráli minulý týden, tenhle týden a příští týden tu hrajeme znovu. V Olomouci už to trošku přeháníme, ale lidi chodí a vždycky je to super. Jen máme trošku černé svědomí, že organizátorům exkluzivitu moc nedáváme. 

Během dvou týdnů jste hráli na dvou různých akcích, oslavách 100 let od vzniku Československa a teď na Dožínkách Olomouckého kraje. Jaká byla odezva fanoušků? 
Obě akce byly super, fakt paráda. Hrálo se nám dobře. U nás je to tak, že to cítíme. Já už u druhé písničky poznám, jestli děláme, že nás to baví nebo nás to opravdu baví. Na koncertech v Olomouci je vidět, že nás to baví. Na Dožínkách bylo vidět, že tu bylo hodně lidí, kteří byli i na koncertě před týdnem, takže to snad baví i lidi, když chodí znovu. 

Říká se, že Hanáci jsou specifické publikum, reagují na některé písničky jinak než například lidi v Čechách? Podle čeho vybíráte skladbu koncertu? 
No, nevíme proč, ale pořád máme pocit, že máme trochu větší úspěch v Čechách než na Moravě. Do Čech nás zvou častěji, což je pro nás jako pro šumperskou kapelu trochu divný, ale pořád hrajeme i kolem Karlových Varů, a tam nás mají lidi rádi. Na Moravě je specifická Olomouc. Myslím si, že je to možná i kvůli tomu, že nás Radio Ruby a Radio Haná hodně hrají. Zatímco jiná velká rádia nás tolik nehrají, tyhle hrají hodně našich písniček. Pro nás je super, že si s námi lidi v Olomouci zpívají skoro každou písničku. To je výborný. 

Během tohoto víkendu jste měli na programu hned tři koncerty, jak náročné je tohle zvládnout? 
Náročné je to tak, jak jsou dobré koncerty. Pokud jsou koncerty dobré, je to super. Jsme zvyklí hrát i pět koncertů za víkend, což je náročné, ale dá se to. Když jsou lidi dobří, je to super. Jediné, co je na houby, je to ježdění v dodávce, protože za víkend najedeme třeba tisíc kilometrů, což je strašný. 

Dá se říct, kterou písničku mají fanoušci nejraději? 
Je to o tom, že lidi čekají hlavně na ty hity, ale musí se trochu oddělit, co mají rádi fanoušci, kteří nás znají a co mají rádi lidi, kteří přijdou na festival nebo městskou slavnost jen tak "na čumendu". Ti se proberou, jdou k pódiu a začnou pařit, když člověk zahraje hit. Proto hrajeme jeden na začátku a druhý ke konci, abychom udrželi pozornost i těch, kteří nás tolik neznají. A pak jsou fanoušci, kterým se líbí třeba i něco jiného než taový ten omletý hit. 

Můžete prozradit, co chystáte ještě například do konce roku? 
My se rozhodli na podzim moc nehrát, protože po sedmi letech chceme vydat novou desku. Příští týden, 15. září, ale budeme hrát v Olomouci a pak v Šumperku 19. října na velkém festivalu Džemfest. 


Autor: Zuzana Spurná



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: