Vedro vloni zvýšilo počty požárů, hasiči už tolik netahali popadané stromy ze silnic



 11. 01. 2019

6 627. Na takovém čísle se zastavil počet zásahů hasičů Olomouckého kraje v roce 2018. Po předloňském rekordu počtu havárií a živelných pohrom, či dopravních nehod čísla mírně klesají. Letní parna však výrazně zvýšila počty zásahů u požárů. Těch bylo o sto šest víc než v roce 2017.

Zajímavá čísla z roku 2018 zveřejnili hasiči z Olomouckého kraje. Celkem vyjížděli k 6 627 zásahům. Ty měly různý charakter. Nejvíce bylo technických zásahů, čili takových, při nichž byly odstraňovány překážky z cest či kdy se pomáhalo při živelních katastrofách. V tomto případě se počítadlo zastavilo na čísle 3 643, což je výrazný pokles oproti roku 2017.

Jen mírně se zvýšil počet zásahů u úniků chemikálií. Výrazně však vzrostly počty zásahů u požárů. Celkem se vyšplhaly na 995, což je o sto šest víc než v předešlém roce.

„K nárůstu požárů v přírodním prostředí přispělo horké a suché léto, navíc extrémní teploty často komplikovaly zásahy hasičů. V obrovském vedru byla pro ně práce fyzicky náročná, při zásazích u požárů je bylo nutné častěji střídat a dávat pozor, aby u nich nedocházelo k dehydrataci,“ popisovala mluvčí Vladimíra Hacsiková.

Velká vedra navíc nutila krotitele požárů dopravovat vodu na větší vzdálenosti s pomocí čerpadel. I to jim ztěžovalo práci.

Pozitivní však je alespoň nižší počet dopravních nehod. Těch bylo celkem 1 304, což je o osmdesát dva méně než v roce předcházejícím.

Mnohem více také hasiči fungovali v rámci systému „first responder“. Tím je myšleno poskytnutí první pomoci před příjezdem záchranné služby. K tomu mimo jiné pomáhají i automatické defibrilátory umístěné ve vozech.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: