VIDEO: Bouřky potrápily Hanou, hasiči čerpali vodu ze sklepů a stavěli i hráze



 11. 07. 2017

Večerní bouřky a silný vítr na Olomoucku a Prostějovsku si vyžádaly více než sto výjezdů hasičů v Olomouckém kraji. Ti čerpali vodu ze sklepů a plnili i pytle pískem, aby zabránili případným povodním.

V pondělí mezi půl sedmou večer a půlnocí vyjeli hasiči v Olomouckém kraji celkem k více než stovce událostí spojených s bouřkami a silným větrem, který je doprovázel. 

Na Prostějovsku hasiči v pondělí večer čerpali vodu ze sklepů v Prostějově a také ve Smržicích, Vrbátkách a Čechovicích.

V Mostkovicích kroupy rozbily střechu ve výšce asi sedmi metrů. Ve stejné obci v tamním autokempu spadl strom mezi stany, naštěstí nikoho nezranil. Další strom v kempu hrozil pádem, proto ho hasiči pokáceli.

V Domamyslicích, Slatinkách, Kostelci na Hané a Mostkovicích zase hasiči ostraňovali popadané stromy a větve na silnicích.

Také na Olomoucku hasiči odstraňovali spadlé stromy a větve v Příkazích a v Doloplazech ve směru na Kocourovec.

Pytle s pískem jako hráze u rodinných domů
I v dalších hodinách měli hasiči plno práce. "Šlo převážně o čerpání vody ve sklepech, kotelnách a níže položených místnostech rodinných domů," uvedla mluvčí hasičů Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Na dvou místech na Prostějovsku, u Krasického rybníka a ve Smržicích, kde se vytvořila laguna, hasiči stavěli provizorní hráze z pytlů s pískem.

Kolem desáté hodiny večer začala na některých místech voda opadat. "Ve sklepech, kotelnách a níže položených místnostech bylo 10 - 20 cm vody, jinde hladina dosáhla výšky až jednoho metru. Na mnoha místech si situaci vyřešili sami majitelé, kteří si vodu ze sklepů odčerpali, jinde kanalizací plynule odtekla pryč," uvedla mluvčí hasičů.

"Od jedenácté hodiny večer do dnešního rána se situace na Prostějovsku postupně stabilizovala. Voda ze sklepů začala opadat nebo ji hasiči odčerpali. Do půlnoci se podařilo vyřešit veškeré události, které nám byly v průběhu podvečera oznámeny," popsala další vývoj mluvčí hasičů.

Ve Smržicích hasiči nechali preventivně asi sto pytlů s pískem proto, kdyby voda stoupala. "Pytle by se použily jako hráze u rodinných domů. Voda však postupně odtékala přirozenou cestou, kanály a příkopy u silnice," dodala Hacsiková.

Také v okolí Krasického rybníka se situace stabilizovala, voda začala odtékat korytem potoka a rybniční výpustí.

Za pět hodin, od půl sedmé večer do půl dvanácté v noci, řešili hasiči 117 událostí. Také v úterý dopoledne hasiči pomáhali s odklízením škod. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: