VIDEO: Olomoucká zoo se pochlubila mláďaty: malé stepní lišky s velkýma ušima



 05. 03. 2019

Narodili se sice už v prosinci, ale teprve nyní je návštěvníci olomoucké zoologické zahrady uvidí. Malí fenci se mají čile k světu, takže je lidé mohou sledovat. Vydechnout si tak nyní mohou na chvíli jejich rodiče i ošetřovatelé.

Ani ošetřovatelé se k malým fenkům nedostali. Tak bedlivě je jejich rodiče střežili. Narodili se deset dní před Štědrým dnem. Až nyní ale ostražitost rodičů opadá. Konečně si mohou sami chvíli vydechnout.

„Skupinu tvoří chovný pár, který se těší z mláďat poprvé. Samice je naší odchovankou, samec pochází z Prahy,“ popisovala zooložka Jitka Vokurková.

Malí fenci už mají za sebou i odčervení a první očkování. Nejmenším liškám na světě se zde mimořádně daří. Od roku 2006 se zde narodilo už 28 mláďat.

„Jedná se o zvířata s noční aktivitou, současně nám záleží na tom, aby je příchozí návštěvníci viděli aktivní. Ve dne je tedy v pavilonu simulována noc. Návštěvníci vchází do tmy, v níž svítí pouze malá barevná světla, která zvířata příliš nevnímají, lidé je však mohou pozorovat při různých činnostech,“ doplňovala Vokurková.

Fenci mají výborný sluch díky velkým uším. Ty jsou zajímavé také z toho důvodu, že slouží jako tepelný výměník a pomáhají těmto pouštím liškám s ochlazováním.

 


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: