VIDEO: Z Olomouce až do vesmíru. Děti mluvily s astronautem na palubě Mezinárodní vesmírné stanice



 13. 06. 2019

Dětem z olomouckého Domu dětí a mládeže (DDM) se podařilo navázat úspěšné rádiové spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí. Olomoucké omladině se to podařilo již podruhé, v republice to bylo už třetí úspěšné spojení. „Po dlouhém období plánování a příprav se podařilo dotáhnout vzdělávací akci, která má dětem přiblížit život astronauta a jeho pobyt na oběžné dráze,“ poznamenal Radek Ježowicz za DDM.

Projekt spojení s astronauty spustila před lety americká agentura NASA, aby podpořila zájem o vědu, techniku a vesmír. Studenti a žáci tak díky němu mají možnost komunikovat s posádkou Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). „Možnost kontaktu s ISS byla postupně rozšiřována i mimo Spojené státy a nyní je k dispozici i pro české školy,“ uvedl Ježowicz.
 
„Děti se na komunikaci těšily a byly nadšené z možnosti položit astronautovi otázky týkající se vesmírné stanice a života na ní. Otázky si samy vymyslely a měly jedinečný zážitek. I pro mě to byla úžasná zkušenost,“ netajila se Renata Kubešová, vedoucí oddělení techniky DDM Olomouc.

Kontakt s ISS umožnil dětem, které navštěvující kroužky Elektrotechnika, Vesmír a my a Youtubeři, radioklub OK2KYJ. „Členové radioklubu dětem předvedli techniku nutnou pro komunikaci s ISS,“ popsal Ježowicz s tím, že Hanácký radioklub pozval děti do vysílacího střediska na Pohořanech.

„Koordinaci pomáhala zajistit mezinárodní dobrovolnická radioamatérská organizace ARISS. Rozsáhlý a ojedinělý vzdělávací projekt podpořil Magistrát města Olomouce a Hejtmanství olomouckého kraje,“ uvedl Ježowicz.


Autor: ( red)



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: