Seniorů s nádory krve přibývá. Nová léčba slibuje větší účinnost, je však drahá



 26. 05. 2017

Do kolika let je možné léčit pacienty s poruchou krvetvorby? To je hlavním tématem Olomouckých hermatologických dnů. Kongres začne symbolicky 28. května, což je Světový den nádorů krve.

V neděli 28. května se přes 700 specialistů z celé České republiky sjede do Olomouce na hematologický kongres, jehož hlavním tématem bude léčba chorob krvetvorby v seniorském věku.

„Průměrná délka života v České republice se každoročně zvyšuje. Roste tak i počet případů, kdy se lidé svého nádoru dožijí,“ uvádí prezident sjezdu, profesor Tomáš Papajík. „Nové léky jsou výrazně účinnější, ale léčba je drahá. Stojíme tedy stále častěji před volbou, komu a kdy léky nasadit a kdy už je protinádorová léčba neúčelná,“ dodává Papajík.

Nádory krve zabijí v tuzemsku přes dva tisíce lidí ročně.

Zatímco doposud lékaři nasazovali intenzivnější chemoterapii pacientům nejvýše do 65 let věku, nyní se tato hranice posouvá. Z nové, cílené biologické léčby, která stojí měsíčně i 250 tisíc korun, tak nově mohou profitovat pacienti starší sedmdesáti let.

Klíčová je přitom otázka, zda existují věkové limity pro nasazení této drahé léčby.

„Podání chemoterapie je limitováno věkem a stavem pacienta. Nové léky jsou výrazně méně toxické a dobře tolerované i staršími pacienty. To znamená, že můžeme léčit mnohem více lidí než doposud,“ řekl Tomáš Papajík.

Kromě ústředního tématu budou hematologové řešit například humanistickou psychoterapii a formy práce s onkologickými pacienty či přístup k léčbě seniorů s akutními a chronickými leukémiemi.

Součástí bude i setkání pacientů, které se uskuteční den před oficiálním začátkem konference.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: