VIDEO: Nehoda cisterny s nebezpečnou látkou zastavila D46 mezi Olomoucí a Prostějovem



 03. 06. 2017

/AKTUALIZOVÁNO/ Nehoda cisterny převážející nebezpečnou látku zastavila v sobotu hlavní tah z Olomouce na Prostějov. Dálnice D46 byla od sobotního rána až do noci kvůli nehodě uzavřená v obou směrech. Hasiči na místě museli zasahovat v protichemických oděvech a dýchacích maskách.

K nehodě na dálnici D46 Olomoucí a Prostějovem došlo v sobotu před půl sedmou ráno, kdy se cisterna převrátila na bok přes oba jízdní pruhy. "Při dopravní nehodě se zranil řidič, cizí státní příslušnosti. Místem v tu chvíli projížděl zdravotnický záchranář, ten provedl prvotní ošetření řidiče a přivolal pomoci kolegů," uvedl mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Havarovaná cisterna převážela nebezpečnou látku. "Jednalo se o vysoce nebezpečnou chemickou látku z pohledu hořlavosti a žíravosti při přímém styku s kůži a vdechnutí výparů. Z tohoto důvodu byla okamžitě doprava v obou směrech i souběžné odkloněna po objízdných trasách. Zásah průzkumných skupin byl prováděn v dýchací technice a v protichemických ochranných oděvech," nastínil mluvčí hasičů.

Dálnice byla uzavřená celý den
"V současné době je v souvislosti s dopravní nehodou cisterny na rychlostní komunikaci D46 z Olomouce na Prostějov uzavřen úsek dálnice mezi obcemi Olšany u Prostějova a Prostějov v obou směrech," uvedla v sobotu v 11 hodin dopoledne policejní mluvčí Ivana Paroulková. A provoz byl následně zastaven po celou sobotu. 

Policisté dopravu z uzavřené dálnice odkláněli po souběžných silnicích. "Byl otevřen provoz na souběžné místní komunikaci ve směru Držovice – Olšany u Prostějova. Dále byl otevřen provoz na silnici III/4353 pouze ve směru Dubany – Smržice," dodala policejní mluvčí.

Převrácenou cisternu plnou hořlavé látky museli hasiči přečerpat do náhradních sudů a také nově přistaveného vozu. "Odčerpání zhruba 32tun převážené chemické látky v tekutém stavu komplikovala nepřístupnost k technologii na cisterně a tedy k běžnému postupu manipulace a transportu s látkou," dodal mluvčí hasičů. 

Hasiči po zhruba hodině z havarované cisterny odčerpali většinu chemického roztoku. Po přečerpání mohlo přijít na řadu odklizení havarovaného vozu. Zhruba ve tři hodiny v noci ze soboty na nedlěi se podařilo zprůjezdnit jeden jízdní pruh ve směru z Prostějova na Olomouc, o půl hodiny později byl provoz na dálnici obnoven v obou pruzích. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: