V Olomouci lze od pondělí zaplatit parkování pomocí SMS. Pozor na překlepy



 03. 07. 2017

Řidiči v OIomouci mohou od pondělí využít novou službu - zaplacení parkovného pomocí textové zprávy. Hodina parkování vyjde na 30 korun. Není to však jediná změna - nově také zanikly dvě placené zóny a také přestalo platit dvouhodinové omezení na zaparkování vozu.

Osmadvacet parkovacích automatů v metropoli Hané od pondělí má "konkurenta". Tou je možnost zaplatit za zaparkování auta prostřednictvím sms zprávy. Úprav v oblasti parkování však od pondělní deváté hodiny ráno platí vícero.

"Jedna hodina stání přijde na třicet korun, zanikly dvě placené zóny a platit lze nově i prostřednictvím textových zpráv. Pro parkování v placené zóně současně přestalo platit dvouhodinové omezení," shrnula novinky mluvčí ollomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Informace o parkování v olomouci lze nalézt na parkovani.olomouc.eu

Co se naopak nemění, je doba placeného stání v zóně placeného parkování. Ta je vymezena v pracovní dny od 9 do 18 hodin.

Jak správně využít novinku v oblasti parkování pomocí sms, informují řidiče nové nálepky na parkovacích automatech.

"Důležitá je syntaxe textové zprávy, která se odesílá na číslo 902 66. První dvě písmena OL tvoří kód města, číslice 1 pak označuje jedinou sloučenou zónu placeného parkování a následuje registrační značka vozidla, dříve označovaná jako espézetka," vysvětlila mluvčí radnice.

SMS nesmí obsahovat překlep
Právě znění zprávy je třeba dodržet, jinak se řidiči parkování neproplatí. „Zkušenosti z jiných měst jsou někdy překvapivé. Uživatelé například v textu neudělají mezeru, ale vypíší slovo mezera. Jiní zase podle jiných návodů místo mezery píší ve zprávě podtržítko. Takové SMS ale systém vyhodnotí jako chybné a uživateli zašle chybovou hlášku,“ upozornil Martin Luňáček z odboru koncepce a rozvoje magistrátu.

A co když parkující řidič udělá překlep třeba ve znění registrační značky auta? Pak mu částka za parkování bude stržena, ale stání jeho auta se bude strážníkům při kontrole jevit jako nezaplacené. „Reklamaci takového omylu pak bude muset dotyčný řešit na služebně,“ potvrdil za městskou policii mluvčí Petr Čunderle.

Jedna odeslaná SMS představuje jednu zaplacenou hodinu stání. Kdo chce parkovat déle, odešle více SMS za sebou. „Vždy ale musí napřed vyčkat potvrzení o přijetí předchozí zprávy. Zpravidla trvá několik sekund. Pokud by totiž systém reagoval se zpožděním a řidič odeslal více SMS, než jak dlouho by chtěl na místě stát, neměl by již šanci zaplacenou hodinu parkování zrušit,“ uvedl Martin Luňáček.

V každé potvrzovací zprávě je uvedena registrační značka vozu, datum, čas, kdy skončí zaplacené stání a kód pro následné vyzvednutí elektronického dokladu prostřednictvím webových stránek.

V zóně placeného stání je v Olomouci přibližně 2 200 parkovacích míst. Nová výše poplatku koresponduje s poplatky v jiných městech. „Navíc se v Olomouci platí až od devíti hodin a o víkendu je parkování zcela zdarma,“ dodal náměstek primátora Aleš Jakubec.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: