Vojenská hudba zazní na začátku září v Olomouci. Vystoupí také orchestr z Finska




Armádní hudební soubory nejen z Česka a Slovenska opět míří do hanácké metropole. Návštěvníci se mohou těšit třeba na smyčcový orchestr tradiční severské hudby. Festival připomene historické spojení města s armádou.

Dvoudenní přehlídka vojenské dechové hudby se uskuteční v pátek 1. a v sobotu 2. září na olomouckém Horním náměstí. Mezi účinkujícími bude například i německý, slovenský a finský vojenský orchestr.

„Letos uvítáme více než stočlenný orchestr z Finska, který zahraje nejen typickou severskou hudbu, ale i světově známé sklady. Jejich program je nevšedním spojením moderní podoby vojenských pochodů a precizního vystoupení čestné jednotky s puškami,“ nastínil za pořadatele velitel Milan Virt.

„Diváci se ale mohou těšit také na skvělou melodiku slovenské lidové hudby i tradičního německého drilu v pochodovém tempu,“ dodal Virt.

V pátek vystoupí Vojenský umělecký soubor Ondráš, v plánu je podvečerní chrámový koncert zmíněného smyčcového orchestru finské hudby a večerní představení Ústřední Hudby Armády ČR se sólistkou Radkou Fišarovou za doprovodu houslové virtuózy Veroniky Panochové a sopranistky Lucie Silkenové.

Návštěvníky jistě potěší také rockové vystoupení tanečního orchestru Finnish Conscript Band.

„V sobotu nebude chybět exhibice Čestné stráže Armády ČR. Program opět zpestří společné vystoupení motocyklové čety Hradní Stráže, motorizované jednotky Vojenské policie a Policie ČR,“ doplnil vedoucí odboru vnějších vztahů a informací Bohumil Šíp.

Kvalitu letošního 23. ročníku ocenil i primátor Antonín Staněk.

„Vystoupení špičkových zahraničních i domácích vojenských souborů přinese nezapomenutelné zážitky a připomene historické spojení města s armádou,“ uvedl primátor.

Program na Horním náměstí v Olomouci začíná v pátek 1. září v 15.30 hodin a pokračuje v sobotu 2. září od 10.00 hodin. S jednodenním posunem, tedy v sobotu 2. a v neděli 3. září, zavítají účastníci festivalu také do Kroměříže.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: