Shields se poprvé představili doma. Ve vyrovnaném utkání ale podlehli čtyřnásobným mistrům



 20. 10. 2017

Hokejový tým Univerzity Palackého v Olomouci se v rámci Evropské univerzitní hokejové ligy (EUHL) poprvé představil na vlastním ledě. Olomoučtí studenti vyzvali čtyřnásobné mistry z Karlovy Univerzity v Praze a začali dobře. Ve vlastním oslabení se dostali do vedení, hosté však ve druhé třetině otočili vývoj utkání. Tři body si nakonec odvezl tým z Prahy, Shields však jako nováčci soutěže zanechali velmi dobrý dojem.

Už během prvních vteřin se v útočném pásmu usadila elitní formace Shields, Skopalovu střelu ale Oliva vyrazil. Evják pak mířil těsně mimo. Hned poté si první přesilovku zahráli hosté, z první branky se však trochu paradoxně radovali Shields, když Miroslav Janošek po pravé straně vyvezl puk do útočného pásma, rozhýbal Olivu a téměř z nulového úhlu mířil přesně.

V šesté minutě neměli domácí daleko k další brance, Lainka ale trefil jen výstroj hostujícího gólmana. Další střele pak musel čelit Pospíšil, Malý ale mířil jen do betonů olomouckého gólmana. Téměř v polovině první třetiny to malý zkusil znovu, i tentokrát ale z pravé strany trefil jen betony připraveného Pospíšila.

Po faulu na Kočiříka si Shields zahráli hned čtyřminutovou přesilovku. Na jejím začátku ujeli pražské obraně Hajšman se Skopalem a prvně jmenovaný hledal ještě na pravé straně právě Skopala, ten ale netrefil branku. Olomouc pak hostující tým na dlouho zamkla v pásmu, ani přes několik dorážek ale na Olivu vyzrát nedokázala.

Pořádně horko bylo o chvíli později před Pospíšilovou brankou, když Pastierovo nahození vyrazil Pospíšil s trochou štěstí holí do rohu a o chvíli později to zkoušel Pastier znovu. Olomoucký brankář ale sklapl betony včas a po dorážkách kotouč ještě raději zalehl. Chvíli na to, při hře čtyři na čtyři, musel Pospíšil vytáhnout ještě pár dobrých zákroků, za což si vysloužil potlesk fanoušků. Pražský výběr zahrozil v posledních minutách první třetiny, když do útoku vyrazil Hyršl se Svobodou, Pospíšil ale vytáhl další velmi dobrý zákrok a skórovat jim nedovolil.

Svoboda se ještě před vypršením dohrávaného oslabení cpal do branky tak, že poslal k ledu Pospíšila. Hra tak musela být přerušena. O chvíli později to zkoušel znovu Hyršl, po střele z hranice pravého kruhu ale skončil puk jen v náruči připraveného Pospíšila.  Z podobné pozice to pak zkoušel Veselý, jeho střela ale jen škrtla o výstroj domácího brankáře. Sám se pak před Pospíšilem objevil Slavíček, brankář Shields ale nezazmatkoval a jeho střelu nadvakrát vyrazil.

Ve vlastním oslabení pak hostům znovu pláchl Janošek a před brankou se natahoval po puku, přes bránícího hráče se mu ale nepovedlo zakončit. Téměř v polovině utkání však hosté potrestali faul domácích a po přesné střele Špičana srovnala krok. Chvíli na to se snažil přes půl hřiště prokličkovat Skopal, toho ale hosté stihli včas zastavit. Naopak Univerzita Karlova se brzy radovala z druhé branky, když puk za záda Pospíšila dorazil Steklík. Praha zabrala a Pospíšil o minutu později znovu tahal puk z branky, když se prosadil aktivní Hyršl.

Těsně před koncem druhé třetiny to nadvakrát zkoušel Hyršl, jeho střelu z pravé strany ale nejdříve už ležící Pospíšil vykopl, napodruhé nemířil hostující útočník přesně. Ještě ve vlastním oslabení ujel hostům na začátku třetí třetiny Janošek, z mezikruží a mezi dvěma vracejícími se hráči však mířil těsně mimo.

Ve 45. minutě se do útoku prohnal Kukačka, neměl ale dost prostoru a času k zakončení. Na druhé straně pak v těsné blízkosti zkoušel své štěstí Kočiřík, ani ten ale neuspěl. O pár minut později se až před Olivu protáhl Skopal, hostující gólman ale jeho úmysly dobře přečetl. Osm minut před koncem mohl před Olivou dorážet Lainka, bekhendem se mu ale nepodařilo dostat puk za záda hostujícího brankáře. Domácí se pak před branku pražského výběru dostali ve dvou a Sikora ještě těsně před Olivou vracel kotouč Hajšmanovi, ani ten ale neuspěl.

Střídající Kočiřík se pak za modrou dostal k puku a spěchal do útoku, hostující obrana mu ale včas kotouč sklepla z hole. Nadvakrát to pak zkoušel i osamocený Matuška, Oliva si jeho střely ale pohlídal. Olomouckým studentům se do konce zápasu už recept na brankáře hostů najít nepodařilo, čtyřnásobné mistry tak sice potrápili, tři body si ale připsala Univerzita Karlova v Praze.

I přes prohru však mohli být domácí částečně spokojení. Dokázali si totiž, že konkurovat mohou každému. „Překvapilo mě, jak vyrovnaně jsme s Prahou hráli, protože jsme si před zápasem říkali, že když soutěž čtyřikrát vyhráli, nebude to nic jednoduchého. V první a třetí třetině jsme ukázali, že s nimi můžeme hrát, možná jsme byli místy lepší, ale ve druhé jsme měli výpadek, který nás stál utkání. To si nemůžeme dovolit. Ve druhé třetině určitě ne,“ řekl Dominik Hajšman.

Už teď vyhlíží studentský tým další zápasy a právě vyrovnané utkání se silným soupeřem jim v dalších zápasech může pomoci. „Po zápase jsme si řekli, že i když jsme nováček soutěže, teď už můžeme hrát s každým a nemáme se čeho bát, protože tohle byl nejlepší tým soutěže. Myslím, že jsme je zaskočili i tím, že jsme jako nováček vedli a hráli s nimi vyrovnaně. Kdybychom hráli ve druhé třetině trochu zodpovědně, klidně jsme mohli remizovat nebo možná i vyhrát,“ uvažoval devatenáctiletý budoucí právník.

V elitní formaci byl k nepřehlédnutí Dominik Hajšman, který byl po zápase vyhlášen nejlepším hráčem, gólu se ale nedočkal. Co scházelo? „To nevím. I v extralize juniorů mi chybí trochu štěstíčka. Pořád střílím a snažím se to prolomit, ale zatím to nejde. I když jsem dal v prvním zápase gól, takovou šmudlu, moc to nepomohlo. Budu se snažit střílet dál a snad to tam zase spadne,“ dodal útočník, který nastupuje i v olomoucké juniorce.  

Svou premiéru za Shields si odbyl brankář Tomáš Pospíšil, který během utkání často přiváděl střelce Univerzity Karlovy k šílenství. „Věděl jsem, že můžeme jen překvapit, a to se stalo. V první třetině se Pražáci zbláznili, chtěli jen hrát do těla a nic jiného je nezajímalo. Ve druhé jsme polevili a oni toho využili. V té třetí už to zase byl úplně jiný hokej,“  přiznal olomoucký gólman. „Mně se chytalo dobře. Byly tam ještě nějaké nedostatky, které jsem ne že podcenil, ale dostal jsem takové blbé góly,“ mrzelo dvacetiletého hokejistu.

Tomáš Pospíšil je odchovancem HC Olomouc, v týmu se tak sešel s řadou spoluhráčů nebo hráčů, které z olomouckého stadionu zná, přesto, že jsou o pár let starší. „Je to sranda. Jsme tu hlavně od toho, abychom se hokejem bavili,“ dodal s úsměvem.

 

 


Autor: Zuzana Spurná



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: