FOTO: Dvě ulice u centra Olomouce jsou opravené, odpadky zmizí pod zem



 02. 12. 2017

Tylova a Dánská ulice poblíž historického centra Olomouce mají nově upravené chodníky, parkovací stání i zcela nově instalované podzemní kontejnery na tříděný odpad. Město za rekonstrukci zaplatilo více než 2,6 milionu korun.

Oprava chodníů a parkovacích stání, ale také "zmizení" kontejner na odpad je výsledkem téměř trímilionové rekonstrukce ulic Tylova a Dánská nedaleko centra Olomouce. 

„Věřím, že rekonstrukci ocení především chodci. Tylova ulice byla opravena tak, aby vytvořila hlavní spojnici s částí města kolem ulic Krapkova a Na Vozovce a historickým centrem. Přes Čechovy sady je nyní vedena jako hlavní pěší tah, což bylo podstatou provedených stavebních úprav,“ vysvětlil olomoucký primátor Antonín Staněk. 

Při nárhu rekonstrukce pak projektanti mysleli především na chodce a usměrnění dopravy. „Šlo o to, aby dopravní režim dostal řád, tedy o zrušení stávajícího chaotického a neusměrněného parkování vytvořením čtyř podélných  parkovacích a odstavných stání, které jsou pro Tylovu ulici charakteristické,“ zdůraznil primátor.

Jednosměrný provoz v ulicích Tylova a Dánská i zóna placeného parkování, zůstaly beze změn. Cyklisté však nově mohou ulicemi projíždět v obou směrech, navíc chodník v Tylově ulici má nové stojany na kola. 

Změn se dočkalo také osvětlení, tři stávající stožáry nahradilo moderní osvětlení s LED technologií.

Nové podzemní kontejnery ušetří náklaďákům cestu
Vzhledu ulic také prospělo /zmizení" kontejnerů pod zem. "Podzemní kontejnery na sklo, papír a plast jsou velmi vhodným řešením pro lokalitu poblíž historického centra," objasnil radní a ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík.

"Nově  instalované podzemní nádoby umožní vytřídit větší objem odpadu a svozové vozy z tohoto důvodu nemusejí do oblasti zajíždět tak často," popsal další výhodu řešení ředitel technických služeb Petřík.

Svoz vytříděného odpadu zajistí technické služby pomocí speciálního vozu, které využívají také při odvozu odpadu z dalších podzemních kontejnerů umístěných v ulici Lafayetově a na třídě Svobody u hotelu Trinity a u Tržnice. 

Na aktuálně dokončené úpravy ulic v této části města naváží v budoucnu i další. "Již jsme zadali zpracování projektové dokumentace na stavební úpravy, které budou řešit nároží chodníků ulic Tylova a třídy Spojenců i chodník na třídě Spojenců až po Švermovu ulici," dodal primátor Staněk. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: