Dvě lávky pro pěší v Olomouci jsou znovu přístupné, třetí padne k zemi




Zatímco dvě lávky pro chodce olomoucká radnice po opravě znovu otevřela, třetí nadchod ve Václavkově ulici nad železniční tratí čeká demolice kvůli havarijnímu stavu.

Lávka pro pěší nad železniční tratí spojující olomoucké ulice Na Trati a Václavkova se ke konci roku uzavře, následně ji čeká odstranění.

Důvodem k definitivnímu uzavření lávky jsou výsledky její kontroly.  "Závěr z aktuálně provedené odborné prohlídky, která se uskutečnila letošního 28. listopadu, potvrdil havarijní stav lávky a nutnost uzavření pro veřejný provoz s platností do konce roku 2017," oznámil olomoucký primátor Antonín Staněk.

Od čtvrtka most pro pěší nebude přístupný
Už v roce 2015 olomoučtí radní rozhodli o nejnutnější údržbě lávky za zhruba půl milionu korun, která prodloužila životnost lávky o dva roky. 

"Jde o plánované uzavření a následné snesení lávky pro pěší v Hejčíně, které jsme avizovali poprvé už před dvěma lety, kdy jsme pečlivě zvažovali a diskutovali možné varianty pro její zachování či odstranění," připomněl primátor Antonín Staněk.

Lávka přes železniční trať se tak definitivně uzavře ve čtvrtek 28. prosince. "Samotné snesení lávky je plánováno v průběhu roku 2018," dodala mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá. 

Variantu náhrady, která by znamenala vybudování nového úrovňového přechodu, zatím město nezvažuje. „Jsme vedeni snahou minimalizovat dopad takové investice na rozpočet města. Původní odhady na zřízení bezbariérového přechodu pro pěší totiž předpokládaly částku až 15 milionů,“ vysvětlil důvody primátor. Ruku v ruce s tím, by město muselo řešit také majetkoprávní vztahy, protože nevlastní všechny dotčené pozemky v lokalitě. 

Opravené lávky jsou znovu otevřené
Mezitím radnice nechala opravit jiné dvě lávky, jednu poblíž centra i v okrajové části Olomouce. Jedna z nich překonává Mlýnský potok, druhá řeku Bystřici.

Lávka na trase z ulice Dobrovského do ulice Václava III. poblíž centra Olomouce má za sebou tříměsíční opravu. "Jednalo se o dlouhodobě uzavřenou lávku přes Mlýnský potok, jejíž otevření nyní jednoznačně zvyšuje bezpečnost chodců mířících z centra směrem na Letnou a Lazce," uvedl primátor.

Celková rekonstrukce nosné konstrukce včetně nového zábradlí, opravy chodníků a osvětlení přišla na 1,4 milionu korun. 

Další opravená lávka přes řeku Bystřici s napojením na Jantarovou stezku slouží pěším a cyklistům na Bělidlech. Po rekonstrukci byla otevřena koncem listopadu „I zde se jednalo o celkovou opravu lávky. Sanována byla nosná konstrukce, římsy a závěrné zídky, lávka má novou betonovou mostovku a zábradlí. Celkové náklady opravy činily 1,8 milionu korun,“ popsal primátor Staněk. 
 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: