FOTO: Prvními mláďaty nového roku jsou v olomoucké zoo binturongové




Terezka, tak se jmenuje vzorná matka binturongů ze Zoologické zahrady Olomouc, která má v posledních letech mláďata vždy kolem přelomu roku. Ani letos nezklamala a porodila přímo na Nový rok. Posledními mláďaty loňského roku jsou mravenečníci samice Tary.

V olomoucké zoologické zahradě se letos pracovalo na Silvestra i na Nový rok. Oba dva dny se totiž narodila nová mláďata. Posledním mládětem roku 2017 je mravenečník čtyřprstý narozený na Silvestra a prvními přírůstky letoška jsou potomci binturongů.

"Terezka, naše chovná samice binturongů, má v posledních letech mláďata vždy kolem přelomu roku. Letos se rozhodla pro porod hned na Nový rok," sdělila mluvčí olomoucké zoo Karla Břečková s tím, že si své mláďata velmi dobře hlídá a není možné určit ani kolik jich je. Podle prvních odhadů ale nejspíš dvě.

Binturong je šelma pocházející z jižní asie, má dlouhý huňatý ovíjivý ocas a je někdy přezdívaná jako "medvědokočka". První binturongové byli do olomoucké zoo přivezeny v roce 1990. Pokusy o jejich rozmnožení v zoo trvají již od roku 1993, ale předchozí matka nebyla moc vzorná, proto muselo dojít ke změnám ve složení chovného páru. Terezka již vzornou matkou je.

Stejně tak je vzornou matkou mravenečnice Tara. Ta porodila v odpoledních hodinách na Silvestra. "Její v pořadí šestý potomek je v pořádku a ona se o něj jako vždy vzorně stará. Mládě je jen několik dní staré a zatím nevíme, jakého je pohlaví," doplnila mluvčí.


Autor: Aneta Hrdličková



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: