"Na festival zveme i řezníky," říká organizátorka olomouckého Veggie Festu




Stejně jako loni, také letos se bude veganský festival konat v Pevnosti poznání, a to už 12. května. Jak přesně bude festival probíhat a na co všechno se můžeme těšit, prozradila Zuzana Kopetzká, jedna z hlavních organizátorů festivalu.

Třetí ročník olomouckého Veggie festu téměř klepe na dveře. Kromě tradičních workshopů, přednášek a stánků do programu letos zahrnuli pořadatelé také projekci dokumentárního snímku. Novinkou je také “cooking show.” Kdo však na festivalu své kulinářské schopnosti představí, to zatím zůstává záhadou.

Veggie fest je veganský festival, který se letos v Olomouci koná třetím rokem. Hodně podobné akce se v Praze a Brně konají pravidelně již několik let. Jak se vůbec tento festival dostal do Olomouce?
Vše to začalo před třemi lety, kdy si parta lidí z Olomouce řekla, že veganské festivaly se většinou konají jen v Praze nebo jiných velkých městech, a že na Moravě v podstatě není nic. A tak jsme se rozhodli uspořádat pořádný festival tady v Olomouci. Chtěli jsme dokázat, že to jde i na Moravě. 

Takže tyto velké veganské festivaly mezi sebou nijak spojené nejsou...
Nejsou. Každý veganský festival v České republice vzniká nezávisle na jiném.

Určitě je složité takový festival zorganizovat. Kolik lidí se na organizování podílí?
V tuto chvíli je nás pět hlavních organizátorů. Dále nám pomáhají dobrovolníci, kterých se letos přihlásilo na 40. Jsme za ně vděční, kromě výpomoci s roznášením letáků nám budou také pomáhat přímo v den festivalu.  Počet dobrovolníků není nijak omezený, kdo chce pomoci, může se zapojit. 

Roznášíte letáky i do restaurací či kaváren, která veganská jídla vůbec nepodávají?
Primárně letáky roznášíme do zdravých výživ a veganských restaurací po celé Olomouci. Koncept festivalu je „čistě veganský.“ Kvůli tomu jsme také museli odmítnout některé sponzorské dary, například kuchařky, kde se objevovalo mléko nebo vajíčko. Striktně dohlížíme na to, že když si na našem festivalu dáte například kávu, nebude zaručeně obsahovat kravské mléko. Celý festival se ponese v duchu Zero-Waste, takže budeme apelovat na prodejce, aby zapomněli na plastové talířky či kelímky a měli své nádobí, které bude možnost na místě umývat. A také na účastníky, kteří si stejně jako loni mohou donést svou sklenici nebo talířek, do kterých jim prodejci rádi občerstvení naservírují. Ještě zmíním, že se nás letos rozhodl podpořit olomoucký Globus, který nám nabídl spolupráci. Máme před jejich prodejnou velký billboard a přímo v prodejně máme tři roll-upy s naším festivalem, jeden z nich přímo v sekci zdravé výživy. 

Může se na festival se svým jídlem přihlásit kdokoliv?
Kdokoliv, kdo má živnost a splňuje podmínky, to znamená jejich jídlo je striktně veganské a kosmetika není testovaná na zvířatech. V minulosti jsme firmy a restaurace vždy oslovovali spíše my. Letos poprvé se nám ozývají samy. To je podle nás velký úspěch. 

Máte nějaký schvalovací proces, kdy jako organizátoři všechno představované jídlo ochutnáte, abyste přesně věděli, co budou restaurace nabízet?
Žádný oficiální schvalovací proces nemáme, většinu těch restaurací sami navštěvujeme a známe jejich jídlo. Například místní Element, Veganol nebo pražský Blue Vegan pig, známe už dlouho. Kromě toho ale letos přijede i pár nových prodejců, například nás oslovil jeden pán s pojízdným autem, který nabízí veganská jídla. 

Letos poprvé představujete i hudební skupinu Zrní. Co vás k tomu vedlo? 
Letošní festival se nesnažíme cílit pouze na vegany, ale i na širší společnost, kterou by mohla nalákat právě kapela Zrní nebo slovenský rapper Presento. Při poslechu pohodové muziky a ochutnávkách chutného a zdravého veganského jídla se můžou návštěvníci festivalu dozvědět také nové a zajímavé informace o ekologii, etice a veganství. 

Očekáváte tedy letos větší návštěvnost než v minulých letech?
Rozhodně očekáváme. Na prvním festivalu bylo jen něco kolem 300 lidí. Rok na to se jej zúčastnilo kolem 500. A letos věříme, že dorazí více než tisícovka lidí. Zájem vidíme například na facebookové události, kde jej prozatím vyjádřilo něco kolem 4000 uživatelů. I to nás právě přivedlo k myšlence, že letos pořádáme řadu přednášek a workshopů zaměřených na lidi, kteří s veganstvím začínají. 

Jak tedy letošní program bude vypadat?
Na úvod představíme španělský dokument o corridě. Dále proběhnou přednášky a diskuze s odborníky, které jsme však letos pojali interaktivněji; bude se jednat o panel s moderátorem a diváci se budou moci ptát na jakékoli otázky.  Proběhne diskuze na téma veganství a rodičovství, kde se návštěvníci dozví, jak to funguje, když jsou rodiče i děti vegani. Pokryto máme období těhotenství a mateřství až po základní školu. Následně proběhne diskuze na téma veganství a náboženství. Mezi letošní workshopy jsme například zařadili výrobu domácí kosmetiky od bohyň z Tiny Life nebo výrobu domácí raw bonboniéry, který pořádá Živá zahrada.

Bude festival probíhat pouze ve venkovních prostorách? 
Letos to bude tak, že většina workshopů i prodejců bude venku, stejně tak pódium s kapelami a zajištěný budeme mít velký stan pro případ, že by pršelo. Stánky s jídlem budou na jedné straně venkovní plochy a prodejní stánky budou na opačné straně. Diskuze a projekce filmu bude ale probíhat vevnitř.

Vy jste letos vyhlásili vstup zdarma pro řezníky a pracovníky jatek. Jak vás ta myšlenka vůbec napadla a co od toho popřípadě očekáváte?
Před pár týdny se někteří z našich organizátorů zúčastnili aktivistické akce na jatkách v Bučovicích u Brna. Stáli tam s transparenty a čekali na kamion, který do jatek doveze živá zvířata. A právě díky tomu nás ta myšlenka napadla. Chceme těmto pracovníkům ukázat druhý pohled; pohled spíše těch zvířat, pohled etický. Doufáme, že jich na festival zavítá co nejvíce.

Přemýšleli jste, že by se váš festival konal vícekrát do roku, jako je tomu například v Praze?
Přemýšlíme nad tím. Teď právě rozjíždíme jeden projekt a pokud to vyjde, obdržíme dotace a budeme moci festival rozšířit a pořádat jej třeba i na podzim.

Objeví se letos na festivalu nějaký nevšední stánek nebo workshop, na který se můžeme obzvlášť těšit?
Novinkou a velkým lákadlem letošního festivalu bude komentovaná „cooking show“, díky které budeme moct ukázat, že veganské jídlo může být nejen chutné a zdravé, ale především velmi lehké na výrobu. Kdo tam bude vám zatím neprozradím, nechte se překvapit.


Autor: Eliška Kordulová



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: