Olomouc rozkvete, přibudou i stromy v ulicích. Do zeleně dá město miliony korun



 20. 05. 2018

Květinové koberce, keře a nově vysázené stromy. Město dalo zelenou projektu, který počítá s revitalizací zeleně po celé Olomouci. V národních barvách pak rozkvete Horní i Dolní náměstí a chybět nebude ani květinová výzdoba radnice. Projekt na ozeleňování města bude probíhat od června do října.

Olomouc se rozhodla dokázat, že si svůj přídomek „město květin“ opravdu zaslouží. Od června do poloviny října se rozjede projekt Zelená brána, financovaný evropskými dotacemi i samotným městem. Nově vysázené stromy olemují příjezdové cesty a květinové koberce pokryjí hned několik ulic. Do příjemnějšího vzhledu města se radnice rozhodla společně s Výstavištěm Flora Olomouc investovat několik milionů korun.

„Výsledky by obyvatelé a návštěvníci Olomouce měli vidět už v nejbližších týdnech. Děje se tak v rámci dlouhodobě připravovaných projektů, které mají v daleko větší míře než dosud vrátit do města zeleň a květinové výsadby. Olomouc se dlouho chlubí označením město květin, poslední dobou se však od květinové výzdoby ulic z různých důvodů upustilo. Je to ale škoda a my bychom to nyní chtěli napravit,“ objasňuje vznik hned několika projektů na ozelenění města primátor Antonín Staněk.

Půl kilometru nových alejí

S výsadbou se už začalo. Jako první přišly na řadu ulice Lipenská a třída Kosmonautů. „V rámci projektu Zelená brána se sází 170 stromů a více než 1 000 kvetoucích keřů na dvoukilometrovém úseku ulice Lipenské. Třídu Kosmonautů bude lemovat nově vysázený zhruba půlkilometrový úsek aleje s jerlíny, javory či okrasnými třešněmi. Celkově 71 vysázených stromů zde doplní na 3 000 keřů,“ popisuje náměstek primátora Aleš Jakubec.

Dále se v těchto místech objeví nové květinové záhony, které budou osázeny 5 000 letničkami. Osobně jsem hodně stál také o odstranění plevele mezi panelovými domy na třídě Kosmonautů a v Jungmannově ulici,“ doplnil primátor.

Nové květinové výsadby se dočká také prostor před hlavním nádražím. Zde město plánuje olemovat stromy květinovou podsadbou letniček.

Náměstí v barvách republiky

Projektu se nevyhne ani historické centrum města. Na Horním náměstí se v barvách republiky objeví celkem deset pyramid osázených pelargoniemi a surfiniemi. Okna radnice budou lemovat převislé muškáty ve stejné barevné kombinaci. Město se pro tuto kombinaci rozhodlo v souvislosti se stým výročím vzniku Československé republiky. Podle primátora Staňka je návrat květin do centra skvělým rozhodnutím. „Za naprosto podstatný úspěch považuji to, že se nám už loni podařilo po náročných vyjednáváních s památkáři oživit Horní náměstí květinovými pyramidami a atypická instalace se setkala s pozitivním ohlasem veřejnosti,“ uvádí Staněk.

Na Dolním náměstí se naopak objeví květiny zavěšené na sloupech veřejného osvětlení. Květinová výzdoba bude obě historická námětí zdobit od poloviny května a kvést vydrží minimálně do poloviny října.

Tramvajové pásy oživí záhony

Mezi posledním místem, které zahradníci Výstaviště Flora Olomouc zvolili pro ozelenění, je ulice Brněnská. „První květy by se měly objevit v tramvajovém pásu v úseku od zastávky Wolkerova po zastávku Fakultní nemocnice v průběhu června. Hlavní období květu letničkových směsí,“ věří ředitel Výstaviště Flora Jiří Uhlíř.

Práce budou zakončeny revitalizací zeleně na třídě Svobody. Zde se kromě úprav květinových záhonů město rozhodlo pro výsadbu trvalek a cibulovin.

Náklady na projekt Zelená brána vyjdou město na 3,2 milionu korun.


Autor: Eliška Kordulová



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: