Olomoucké kavárny přichází s novinkou. Zavádí zálohované kelímky na kávu



 28. 07. 2018

Půjčte si kelímek. Tak se jmenuje nová akce, do které se zapojují olomoucké kavárny. Jejím cílem je snížit vysoké počty používaných a nerecyklovatelných nádob na kávu.

Průměrně šest až osm tisíc kelímků na kávu se spotřebuje každý měsíc v hanácké metropoli. Drtivá většina z nich pak končí buď na skládkách, nebo ve spalovnách. Tomu se rozhodly učinit přítrž olomoucké kavárny. Zavedou systém zálohovaných kelímků. Ty pak bude možné vrátit i jinde.

Iniciátoři projektu jsou Café La Fée, Kafé Kodó a Naše Café. „Řešením problému s nadměrným množstvím používaných kelímků podle nás spočívá v cirkulární ekonomice, tedy ve vytvoření systému vratných zálohovaných kelímků pro celé město. Jsou vyrobeny z polypropylenu a při správné péči dokáží postupně nahradit až tisíc jednorázových,“ popisoval iniciátor akce Jan Havránek.

Celý projekt bude fungovat tak, že si zájemce o kávu zakoupí krom nápoje i kelímek. Padesátikorunovou zálohu pak dostane zpět, pokud jej vrátí v pořádku zpět. Podmínkou není ani to, aby tak učinil v té samé kavárně, kde si kávu zakoupil. Přijímat je budou všechny zapojené provozovny.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: