VIDEO, FOTO: Hasiči bojovali s požárem lesa nedaleko Olomouce, dým byl vidět zdaleka



 19. 08. 2018

/AKTUALIZOVÁNO/ Požár lesa u obce Dolany na Olomoucku v neděli ohlásilo hasičům hned několik volajících, dým stoupající z lesa byl vidět až od Olomouce. Hasičům se živel podařilo dostat pod kontrolu, dohašování ale trvalo ještě několik hodin. Ve stejný den pak hasiči na Olomoucku vyjížděli i k dalšímu lesnímu požáru.

Plameny nejprve v neděli dopoledne propukly v oblasti za Horní Boudou poblíž Jívové a nedaleko Vojenského újezdu Libavá. Hasiči do boje se živlem nasadili šest jednotek, jak z Olomouce, tak Šternberku, s ohněm bojovali i dobrovolní hasiči z Dolan, Bohuňovic, Bělkovic-Lašťan a Velké Bystřice. 

"Hasiči likvidují požár na ploše zhruba sto krát sto metrů v těžce přístupném svahovitém terénu. Plameny pohltily část starých pařezů, nové výsadby a okolní hustě prorostlé hrabanky," uvedl v neděli odpoledne mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. 

"Místo události si jednotky rozdělily na několik hasebních úseků ke kterým postupně dojíždějí cisterny z vodou. Doprava vody k požářišti je vyřešena kyvadlově z nedalekých vodních zdrojů v Jívové," dodal mluvčí k zásahu hasičů.

Požár už odpoledne měli hasiči pod kontrolou. "Nicméně několik hodin zabere postupné dohašování, dohledávání skrytých ohnisek v kořenovém prohořívání a důkladné rozhrabávání včetně prolévání poměrně výrazným množstvím hasební vody," řekl Hošák. 

Co stojí za příčinou vzniku požáru, hasiči zjišťují. Místo se nachází v méně turisticky přístupné lokalitě. 

"Rozloha požářiště dosáhla plochy jednoho hektaru, po dohodě s majiteli byla výše škody určena na 170 tisíc korun, uchráněné hodnoty jsou vysoké a to dva miliony korun. Vše se prozatím obešlo bez zranění," dodal mluvčí hasičů. 

Odpoledne pak na hasiče čekal i ještě požár v lese za Chabičovem směr Mutkov. "Situaci mírně stěžovalo i vytížení dalších jednotek z regionu již u zmiňovaného dopoledního požáru v Dolanech," dodal mluvčí hasičů. K požáru vyjeli profesionální hasiči z Olomouce a Uničova a také jejich dobrovolní kolegové z Moravského Berouna, Babic, Huzové, Újezdu a Liboše.

"Plocha požáru nebyla velkého rozsahu, zhruba padesát krát dvacet metrů, nicméně zcela zaplněná velkými hromadami klestu navíc po dřívější větrné smršti s vyvrácenými pařezy a hustě prorostlé hrabankou. Situaci nepříjemně stěžoval silnější vítr, plameny se tak velmi rychle přibližovaly k nedalekému vzrostlému lesu," uvedl mluvčí hasičů Hošák.

Hasiči zřídili u rybníku Řídeč čerpací stanoviště a dálkovou kyvadlovou dopravou prováděli zásobování tří zřízených úseků. Hasiči místo v následujících hodinách postupně rozhrabávali a prolévali vodou. 

Co stojí za příčinou vzniku požáru, hasiči zjišťují. Dle vyjádření majitelů požár způsobil předběžnou škodu za třicet tisíc korun. Uchráněním okolního lesa od požáru však hasiči uhájili majetek za téměř padesát milionů. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: