Část olomouckého hřbitova s pomníkem hrobu německých obyvatel se změní v park



 30. 09. 2018

Hřbitov v olomoucké městské části Nová Ulice se z části promění v park. První etapa jeho proměny už začala, město přijde na šest milionů.

Úpravy začaly stavebními pracemi. Zahradníci přiloží ruku k dílu až později. V první etapě se jedná především o opravu cihlového oplocení hřbitovní zdi a brány s barokními prvky.

"Chystá se výměna pálené krytiny, doplnění nové zdi z cihel v kombinaci se železobetonovými hlavicemi. Vybudováno bude i nové oplocení z pletiva, které doplní výsadba živého plotu a nová brána," uvedl investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Zemní práce pak budou předehrou k parkovým úpravám v následné druhé etapě. „Veřejný park do budoucna vznikne v dnešní severní části hřbitova, kde se nyní nachází pomník společného hrobu 544 německých obyvatel Olomouce, kteří přišli o život těsně po druhé světové válce,“ upřesnil náměstek primátora Aleš Jakubec s tím, že pomník bude přestěhován do nově oploceného areálu hřbitova.

Podle zpracované studie je park komponován pro klidovou rekreaci a se hřbitovem by měl být spojen velkou dřevěnou bránou.

Vizuálně budou park se hřbitovem propojovat průhledy ve zdi. Vypracovaná studie počítá s tím, že hlavní cesty parku povedou od zastávky autobusu. Počítá se také a volným zatravněným kruhovým prostorem. 

Finanční odhad na vybudování parku počítá s náklady ve výši deseti milionů korun.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: