FOTO: Špice radniční věže ukrývala poklady z 60. let. Třeba i pozdravy pionýrů



 18. 10. 2018

Co dávají v olomouckých kinech v týdnu od 13. do 19. dubna 1962? Jaké hry nabízí Divadlo Oldřicha Stibora v dubnu téhož roku? Kdo zahraje na varhanním koncertě nebo jak dopadne utkání v házené se Slavojem Praha? I na to nabízí odpověď dokumenty, které ukrývala špice radniční věže v Olomouci.

V roce 1961 začala oprava velké radniční věže, a když ji v roce 1962 dokončovali, do báně ve špici věže ukryli tehdejší pracovníci Městského národního výboru Olomouc stovky dokladů ze své doby. 

V rámci příprav na rekonstrukci hlavní radniční věže řemeslníci 9. října zhruba patnáct metrů vysokou horní špici věže demontovali. "S ohledem na předpokládanou přítomnost uložených archiválií byla sejmutá pozlacená báň otevřena až dodatečně pod dohledem zástupců památkové péče a Státního okresního archivu Olomouc," uvedl mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta.

Předpoklad se potvrdil – po otevření báně vyjmul stavbyvedoucí postupně sedm různě velkých kovových pouzder, v nichž byly pečlivě zabaleny a uloženy desítky fotografií, textů či například plakátů. Mezi uloženými odkazy byly i trojrozměrné předměty jako knihy, tehdejší mince, pamětní medaile či odznaky. 

Při postupném rozbalování obsahu tubusů se ukázalo, že pracovníci městského národního výboru od počátku pečlivě dokumentovali veškerou práci na rekonstrukci věže.

V pouzdrech jsou fotografie úředníků, kteří projekt připravovali, snímky klempířů, stavebních dělníků či pozlacovačů, součástí souboru jsou i fotografie z průběhu stavby. Kromě toho do tubusů uložili i plakáty tehdy probíhajících kulturních či sportovních akcí, různé propagační materiály, fotografie prvomájových průvodů, ale i nabídky poznávacích zájezdů či různé politické proklamace.

Pozdravy pionýrům roku 2000

Působivý i úsměvný je dopis skupiny pionýrů, kteří se účastnili činnosti historického kroužku při Vlastivědné společnosti muzejní. „Pionýři – historikové“ z roku 1962 píší svým imaginárním pionýrským následovníkům do roku 2000 nejrůznější vzkazy. 

„My žijeme teprve na začátku socialismu a již jsme zažili vypuštění člověka do vesmíru. Vám, kteří žijete v komunismu, bude již samozřejmostí vypuštění člověka na Měsíc. Vyplní se Vám všechny naše sny, které se nám zdají neuskutečnitelnými,“ psali pionýři 

Nalezené dokumenty mají nyní v péči archiváři. Provádějí jejich přesný soupis a průzkum. Dokumenty jsou v každém případě cenným svědectvím o životě v Olomouci na počátku šedesátých let. 

Sejmutí špice věže bylo prvním krokem před opravou celé věže. 75 metrů vysoká věž čeká důkladná rekonstrukce v příštím roce. "Půjde o mimořádně náročnou práci, protože věž je obdobně historicky cenná jako nedávno rekonstruované střešní konstrukce," dodal mluvčí magistrátu. Její základní části pocházejí z počátku 17. století.

"V současnosti probíhá příprava výběrového řízení na tuto veřejnou zakázku," dodal Folta.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: