FOTO: Sasanky i chobotnice. Nevzhlednou zeď pavilonu sprejeři proměnili v podmořskou hlubinu



 22. 10. 2018

Při procházce Smetanovými sady návštěvníci nepřehlédnou barevnou dominantu dříve nevzhledné zdi, kterou v posledních dnech povýšili dva olomoučtí umělci. Nejen děti, ale i dospělí se tak mohou nechat unášet na vlně fantazie.

Graffiti s názvem „Bezbariérový útes“ zve návštěvníky Smetanových sadů do fantaskního světa hlubin plného mořských hub, sasanek, chobotnic, ježovek, čtverzubců a dalších mořských živočichů ať už hrozivých či vlídných. 

„Organizmy vycházejí jak z reálného a bohužel vlivem lidské činnosti stále rychleji mizejícího světa, tak i z fantazie dětí a tvůrců graffiti,“ řekl pedagog ZUŠ M. Stibora a jeden z tvůrců Juraj Sosna. 

Ze strany ředitele Výstaviště Flora Olomouc Jiřího Uhlíře vzešel nápad, jak atraktivně vyřešit nevzhlednou posprejovanou a oprýskanou plochu zdi, mezi pavilonem E a technickými službami ve Smetanových sadech. Stěna se tak nyní stala uměleckým dílem díky graffiti dvojice pedagogů ZUŠ Miloslava Stibora v Olomouci Lubomíra Otiska a Juraje Sosny. 

„Žáci naší školy měli možnost vymýšlet témata a spolupracovat na návrhu, ať už pracovali s pastelkami a velkoformátovými fotografiemi původní zdi, anebo návrhy vytvářeli v rámci výuky multimédií v počítačových programech“, řekl k projektu Sosna. 

Dvojice pedagogů má za sebou řadu uměleckých počinů. Juraj Sosna je výtvarný pedagog a profesionální fotograf a Lubomír Otisk pak významný sochař a malíř. Práce na barevné dominantě parku jim trvala několik dní.
 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: