D46 u Prostějova v noci zablokovala nehoda kamionů. Dálnice stála několik hodin



 14. 11. 2018

Téměř tři desítky hasičů celou noc zasahovali u dopravní nehody dvou náklaďáků na dálnici D46 u Prostějova. Řidič jednoho z vozů nedobrzdil a naboural do návěsu druhého. Následně vypukl požár. Místo bude až do dopoledních hodin neprůjezdné.

Krátce před půlnocí došlo na 23. kilometru dálnice D46 k dopravní nehodě dvou kamionů a jedné dodávky. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Prostějova a dobrovolní hasiči z Brodku u Prostějova, Vrahovic a Kostelce na Hané.

„V prvotní fázi se zásah soustředil na likvidaci požáru. Hasiči použili pěnu, kterou plameny zlikvidovali. Po celou dobu likvidace požáru byla dálnice D46 uzavřena v obou směrech. Později byl zprovozněn směr z Brna do Olomouce,“ řekla mluvčí olomouckých hasičů Vladimíra Hacsiková.

Požár zničil obě kabiny tahačů, u jednoho byl částečně poškozen i návěs. Výše škody byla předběžně vyčíslena na 3 miliony korun.

„Hasiči následně zamezovali úniku ropných látek a pohonných hmot do kanalizace, přečerpávali neuniklé pohonné látky z poškozených nádrží nákladních aut. Osvětlovali místo události a vypomáhali s překládkou nákladů,“ popsala mluvčí Hacsiková.

Jeden z kamionů převážel kari sítě, druhý kvasnice v krabicích a dodávka vezla počítačové komponenty. Překládka kvasnic byla velmi komplikovaná. Částečně byl náklad naložen nakladačem. Tam, kde se nakladač nedostal, pracovali hasiči ručně s lopatami.

„Podle prvotního šetření tam řidič kamionu z prozatím přesně nezjištěných příčin zezadu najel do návěsu kamionu jedoucího před ním. Po nárazu došlo k sesunutí přepravovaného nákladu a požáru obou vozidel. Na nastalou situaci již nestačil zareagovat řidič dodávky, který narazil do vysypaného nákladu. Při nehodě došlo ke zranění jednoho z řidičů,“ uvedla mluvčí olomoucké policie Jiřina Vybíhalová.

Z důvodu vyšetřování a úklidových prací je dálnice ve směru z Olomouce na Brno v místě dopravní nehody stále uzavřena. Objízdná trasa vede přes exit 24 na Prostějov centrum, s nájezdem na dálnici u Žešova. Předpokládané obnovení provozu na dálnici by mohlo dojít dopoledne kolem deváté hodiny.


Autor: Svatoslav Hořínek



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: