Úžasná lidská solidarita. Sbírka po tragické nehodě hasičů vynesla 2,5 milionu



 21. 12. 2018

Lidé mají stále dobrá srdce. Potvrdili to ve dvou sbírkách, jejichž výtěžek poputuje rodinám dvou hasičů, kteří spěchali k zásahu, k němuž už ale nikdy nedojeli. Jeden hrdina zahynul, druhý skončil vážně zraněný. Teď dostanou jejich rodiny alespoň malou náplast na velkou bolest.

Už navždy bude černým písmem v kalendáři příbuzných hasičských hrdinů uvedeno datum 24. srpna 2018. Právě v ten den totiž vyjížděli k zásahu. Jejich cesta však skončila u Libavé na Zábřežsku. Z havarované cisterny s blikajícími majáky se po svých nedostali dva lidé. Jeden hasič na místě zahynul, druhý skončil s vážným zraněním v nemocnici.

Tragédie zasáhla sbory napříč republiky. Kolegové z Olomoucka se pak rozhodli uspořádat sbírku, která měla vybrat peníze pro rodiny.

„Sbírky byly vyhlášeny na tři měsíce a ukončeny 30. listopadu 2018. Celkem se v nich vybralo skoro 2,5 milionu korun,“ uvedla v pátek mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Rodina hasiče, který položil život za druhé, obdržela 1 220 393 korun. Rodina vážně zraněného kolegy pak dostala 1 212 403 korun. Přestože žádná částka na světě život či zdraví hrdinům nevrátí, je alespoň malou náplastí na bolavá srdce jejich nejbližších.

„Ve čtvrtek 20. prosince byly na zábřežské stanici finanční prostředky ze sbírek předány rodinám obou hasičů. Symbolické šeky na výše uvedené částky předával krajský ředitel Karel Kolářík a předseda odborového svazu Martin Přidalík. Celý sbor z Olomoucka touto cestou děkuje všem zapojeným spolkům, organizacím, ale i jednotlivcům za projevenou solidaritu a za jakýkoli příspěvek,“ doplnila Hacsiková.

 


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: