Víš, kdo volá? Divadlo Tramtarie seniorům poradí, jak nenaletět „šmejdům“



 05. 02. 2019

Falešné a manipulativní chování, jehož cílem je napálit a podvést seniory. Přesně tomu chce předcházet svou hrou olomoucké divadlo jménem Tramtarie. Zábavnou formou v kuse předvede, jak vlastně podvodníci přezdívaní jako "šmejdi" jednají a jak se jim lze účinně bránit.

Medializace praktik „šmejdů“ donutila rozličné podvodníky, kteří okrádají hlavně starší lidi, změnit taktiku. Už nezvou seniory na levné výlety, kde probíhaly předváděcí akce. Nyní komunikují na dálku.

Bezpečnou anonymitu šmejdům nabízejí telefony. „Podvodníci, kteří se zaměřili na seniory, v poslední době změnili taktiku. Už nezvou na výlety, kterými maskovali prodejní akce, ale využívají telefon. Stačí jim několik dobře zvolených slov a nic netušící senior se může dostat do velkých problémů. Tomu má nový krajský projekt zabránit,“ vysvětlil hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Právě olomoucké hejtmanství se rozhodlo „šmejdům“ znovu postavit. Jeho sociální odbor ve spolupráci s divadlem Tramtarie přišel s myšlenkou názorné divadelní hry. „Během představení vystoupí také policista, který seznámí obecenstvo s trendy v chování podvodníků. Zároveň divákům vysvětlí, jak se může podvedený člověk bránit,“ uvedl krajský manažer prevence kriminality Michal Poláček.

Kraj připravuje také preventivní projekty, jež se týkají kyberšikany. Všechny akce přijdou dohromady na 450 tisíc korun. Hejtmanství proto požádá o dotační spolupráci ministerstvo vnitra.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: