OBRAZEM: Lvi v olomoucké zoo si musí potravu "ulovit", zábavu jim připravují chovatelé




Zívání a tupý pohled zvířat? Apatii a nudě se snaží u zvířat v olomoucké zoo předcházet "zábavou", kterou vymýšlí tamní chovatelé. Lvi si tak například musí rozsápat maketu kořisti, ve které se ukrývá odměna v podobě potravy.

Zoo Olomouc se snaží, aby byl život zvířat zpestřen i takzvaným enrichmentem, a tak zaměstnanci vymýšlí a tvoří. Z hasičských hadic pletou houpačky opicím a krmivo ukrývají tak, aby k jeho získání zvíře muselo vyvinout nějakou snahu. 

A pro ukrytí potravy vyrábí i makety zvěře. Ve výrobě takovýchto maket je mistrem chovatelka Dana Reisigová z pavilonu šelem. Ta pro mladého lva Thembiho připravila jeho první kořist v podobě prasete bradavičnatého.

„Chtěla jsem mu připravit něco, s čím by se potkal i ve volné přírodě. Thembi by se v jeho věku pomalu začínal učit lovit,“ uvedla Reisigová. Thembi byl zpočátku ostražitý, ale jakmile viděl matku Lilly, kterak na prase útočí, přidal se.

„Když přišel táta Šimon, Thembi mu už ukazoval, jak se s kořistí vypořádal, skákal s prasetem v tlamě, a nakonec si hrdě odnesl úlovek do vrchního patra výběhu,“  dodala mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská. 


Autor: ( red )



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: