Komenium restaurovali tři roky. "Mistři" dílu vrátili barokní iluzi




Lidé se už konečně mohou podívat na opravený sál školy Komenium v Olomouci. Ten už čekají poslední restaurátorské úpravy. Během nich se do sálu přidá historické osvětlení.

Někteří návštěvníci už mohli obdivovat restaurátorské umění ve slavnostním sále Fakultní základní školy Komenium v Olomouci, které je nyní ve své finální fázi. Poslední dvě etapy se promítnou na třech malovaných dveřích a kované mříži.

Nově vznikne i replika původního historického nástěnného osvětlení. „Výsledkem bude uvedení slavnostního sálu do stavu, který bude důstojně reprezentovat jeho výjimečnost i jeho původní krásnou podobu ze závěru 19. století,“ řekl náměstek primátora Karel Konečný.

Právě tento sál má po dokončení sloužit jako prostor ke konání společenských a kulturních akcí. Nejdříve však musí restaurátoři dokončit práci za zhruba sedm milionů korun, z nichž 356 tisíc vyjde na restaurování malovaných dveří a 605 tisíc na osvětlení a kovanou mříž.

„Realizaci úprav sálu zajistil akademický restaurátor Radomír Surma a jeho tým. Restaurátorské práce začaly v roce 2016, probíhaly po etapách a na jejich úhradu se město snažilo získat dotace,“ řekla mluvčí města Olomouc Radka Štědrá.

Sál zdobí neorenesanční prvky s barokním iluzionismem. Divákovo oko upoutá řada ornamentů a složité výjevy. Malby představují alegorické scény, mytologické výjevy a postavy. Autorem fresek je pravděpodobně malíř José Hilber, který je namaloval roku 1892.

„Součástí výzdoby je kolem 250 postav, z čehož je asi 130 postav malých dětí. Malíř José Hilber zde zachytil i významné představitele vědy a umění, přičemž každý z nich na fresce vystupuje vlastně jako učitel, protože právě něco vysvětluje žákovi,“ popsal vedoucí týmu restaurátorů Radomír Surma.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: