FOTO: Voliéra Bábovka po rekonstrukci připomíná varhany. A bude průchozí



 20. 08. 2019

Ptačí orchestr se již brzy vrátí do voliéry v olomoucké zoo zvané Bábovka. Po rekonstrukci na návštěvníky čeká napodobenina čedičových varhan. Později přibude také chodníček, který povede skrz voliéru. Bude tedy průchozí.

Voliéra zvaná Bábovka v olomoucké zoo prošla úpravami. Kromě výměny pletiva a nátěru konstrukce můžou návštěvníci obdivovat nový orchestr v podobě ptáků. Ten zoo vyšel na více jak dva miliony korun.

„Oprava začala rokem 2018 a brzy se v ní návštěvníci projdou přímo mezi ptáky, bude totiž průchozí,“ popsala zooložka Libuše Veselá.

Prozatím průchozí není, výstavba cesty totiž teprve začala stejně jako výstavba zimoviště. Již nyní však Bábovku obydlují jeřábi mandžuští, bělošíjí, kondoři královští, krocanovití, havranovití a zoborožci kaferští. Kromě kondorů královských se s ostatními jmenovanými mohou návštěvníci setkat tváří v tvář.

„Vše nasvědčuje tomu, že přibydou i kriticky ohrožení ibisi skalní,“ řekla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Úpravy zahrnovaly také odstranění sedimentu v rybníčku. Současně se začala budovat napodobenina čedičových varhan, umělých skal.

Voliéra byla postavená v roce 1993, kdy v zimě nevydržela nápor sněhu a zhroutila se. Obnovení se dočkala hned další rok, kdy sem byli na jaře vpuštěni ptáci.  Svou výškou devíti až patnácti metrů s průměrem 45 metrů umožňuje ptákům volný let.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: