V USA ho nadchnul hod sekerou, pak v centru Olomouce otevřel „jeskyni“




Všední volnočasové aktivity jako je bowling, nebo šipky, mají novou alternativu. Zatím jen v Olomouci, ale provozovatel Hodu sekerou s ní má velké plány. Nevšední zážitkovou hru, pojmenovanou Bulzajz, by rád třiatřicetiletý Vlastimil Efraim nabídnul ve více městech a rozjel tak i českou ligu. Prozatím se netradičnímu sportu, kterým se inspiroval v USA, věnuje v suterénu domu v centru Olomouce.

Co znamená Bulzajz?

Je to slovní přesmyčka z angličtiny, pocházející ze slova bulls eye, v překladu býči oko, jak se říká označení středu terče.

Jak ten nápad vlastně vznikl?

Moje žena studovala ve Spojených státech, kde jsem s ní chvilku byl, někdy v roce 2016. Cestovali jsme tam od Alabamy až po Wyoming. A tam házení sekerou, tento zábavný, spíš rekreační sport, se začal hrát, ve Spojených státech i v Kanadě. Byl tam obrovský boom, hrálo se to tam snad v každém hlavním městě. Za dalších pět let se přitom stal globálním sportem. A tak jsem si řekl, že v Česku chybí a že bych ho chtěl tady dotáhnout, abychom nebyli také sto let za opicemi.

V čem ten sport spočívá, jaká má pravidla?

Je to podobné, asi jako šipky, kdy se míří na terč a počítají body, vyhrává ten nejlepší.

V Americe se na to bary specializují?

Ano, jsou to specializované bary, které jako zábavu nabízí hod sekerou. V našem případě je to otočené, kdy občerstvení je jen jako doplněk k této zábavě.

Proč myslíte, že ten boom je zrovna ve Státech, je to pozůstatek westernu?

Řekl bych ještě více v Kanadě, od té doby se to dostalo do Anglie, Polska, Ruska, Bangkoku, Austrálie, Nového Zélandu. Po celém světě fungují i ligy a také mezinárodní celosvětové šampionáty.V Česku není žádná liga?

Není, nejbližší taková komunita je v Polsku, která hraje americkou ligu.

Vy jste se někdy zúčastnil profesionálně toho sportu?

To ne, asi by mě to stálo víc, než je výhra v takové soutěži (smích).

Z Olomouce přímo pocházíte, je to ten důvod, proč jste otevřel Bulzajz v Olomouci?

Ano, jsem čistokrevný Olomoučan (smích). Víc, než jako vrcholový sport, mě spíš nadchla zábava, budování komunity přátel, které baví házení na terč. Tu se teď tady snažím vybudovat i já. V jeskyni, jak našemu prostoru říkáme, máme několik různorodých her, které se hrají na body.

Přátelé vás v tom nápadu podpořili, nebo spíš rozmlouvali?

Spíš mě psychicky podporovali, ale většina lidí si nevěděla, co si pod tím představit, proto byli spíš k tomu skeptičtí.

Kolik času denně věnujete provozu jeskyně a hodu sekerou?

Rád bych se tomu věnoval sám, ale tím, jak řeším věci kolem, musím řešit marketing a plno dalších věcí kolem.

Kdy jste v Olomouci provoz, jeskyni jak tomu říkáte, otevřeli? A proč zrovna jeskyně?

Jeskyně jsme prostor nazvali proto, že je v suterénu. Poprvé, když jsem přiletět z Ameriky do Česka, jsem vyzkoušel letní akci na olomouckých Poděbradech o letních prázdninách, abych vyzkoušel, zda je to zajímá.

A zajímalo.

Jo, zájem byl, lidé byli zvědaví, vyzkoušeli si to. Pak jsem tedy připravil provizorní stanoviště na olomouckém letním kině a následně před rokem otevřel provozovnu na olomouckém Dolním náměstí.

Jak roční zkušenost hodnotíte, šel byste do toho znovu?

To je takové trochu náročnější. Jo, šel bych do toho znovu, ale asi jinak. Ze sentimentu jsem otevřel v Olomouci, ale ta je spíš taková pohodlná, studentská, lidé víc slyší na hranolky, než na aktivity. Otevřel bych tedy asi v jiném, větším městě, a potom otevřel pobočku v Olomouci. Udělal bych to jinak a možná líp, od toho se ale učíme.

Víte, jestli v Česku je něco podobného?

V tomto způsobu ne. Třeba ve westernovém městečku vám dají tomahawk, můžete si hodit, ale na ten způsob, jak to máme my, určitě ne.

Kolik jste za ten první rok měli zákazníků, máte to spočítáno? Vrací se zákazníci?

Přirovnal bych to asi k "únikovce". Člověka to nadchne, určitě se vrátí, ale není to taková aktivita, kterou byste si zkoušel každý týden. Olomoučané jsou k tomu možná trochu skeptičtí, nebo neví, co si pod tím představit, je to spíš víkendová záležitost, než celotýdenní provoz.

Sám jste řekl, že Olomouc je studentské město, není to naopak příležitost? Studenti se chtějí bavit…

Taky jsem si to myslel, ale buď to není na jejich rozpočet, anebo je to pro ně moc aktivní. Spíše nás navštěvují rozlučky se svobodou, nebo výletníci z jiných měst, či z jiných zemí.

Máte pevnou otevírací dobu, nebo jak to funguje, pokud si chce zájemce přijít hod sekerou vyzkoušet?

Objednávky máme ošetřeny přes rezervační systém. Nebo stačí zavolat a otevřeme v čase, který se zákazníkům bude hodit.

Cenově to vychází jak?

Máme nastaven hodinový paušál a čím více lidí, tím příznivěji vychází cena na jednoho.

Jaké máte další plány? Uvažujete třeba o rozšíření služby?

Hod sekerou jsme modifikovali do "Blue eventu", kdy týmy mohou využít hry pod modrým světlem, kterým je nasvícen i terč.

Co všechno ještě mohu návštěvníci u vás zažít, kromě hodu sekerou?

Kromě házení sekerou pak nabízíme zabíjení hřebíků. Přes léto jsme také doplnili prostory o další zábavu. Do vstupní, přední části provozovny přibyl karaoke klub - posezení, zpívání a pódium, na kterém chceme nabídnout i stand-up show. Karaoke je přístupné každý večer od osmé hodiny, pokud lidé nechtějí zpívat, mohou si pustit oblíbené hity na jukeboxu.

To ale není vše, nebo ano? 

V zadní části, za hodem sekerou, je herní zóna s retro videohrami, klasicky Nintendo, nebo Playstation 1. Lidé si tak mohou zavzpomínat a pobavit se třeba u herní legendy Super Mario 1. 

A co občerstvení? 

Nejsme přímo bar, jak to mají jinde v cizině, máme ale připravenou ledničku s výbornou nabídkou tuzemských minipivovarů. Pivař si tedy určitě vybere, máme měšťanská piva z různých koutů republiky. Platit lze u nás i platební kartou. Připraveno je i nealko. V létě je u nás v suterénu příjemné, chladné prostředí. 

Házení sekerou může být poměrně nebezpečná věc. Jak je to ošetřeno z pohledu pravidel?

Lidé jsou seznámeni s pravidly bezpečnosti, na které musí dbát, kdyby dělali nějaké vylomeniny, vždy na ně dohlíží někdo, kdo je upozorní. Samozřejmě nějaké riziko úrazu je, za rok se ale naštěstí nestal jiný úraz, než zadření třísky. Doporučený věk pro zapojení do hry je od deseti let. Někteří rodiče ale přichází i s mladšími, to už je na jejich soudnosti.

Máte nějakou výhodu pro pravidelné návštěvníky?

Ano, pár takových nadšenců už máme a jsme za ně vděční. Připravili jsme pro ně permanentku, kde mají slevu 25 procent a volňáska pro narozeninovou párty. Snažíme se vybudovat komunitu, abychom mohli mezi sebou hrát turnaje. A také držitel Citykarty má u nás připrveny věrnostní benefity, jako je desátá návštěva hodu sekerou zdarma, to stejné platí u herní game zóny. 

Je možné si přinést i vlastní sekeru? A jaké vůbec portfolio seker máte?

To je dobrá otázka. Většinou takové ty klasické, které naleznete po kůlnách. Existují evropská pravidla hry, kterými se snažíme držet, že sekera musí mít váhu minimálně půl kila, ostří čepele maximálně dvanáct centimetrů. Jinak je jedno, co hráči za sekeru mají. Někdo si třeba přinese tomahawk, nakoupený v armyshopu, to není problém. Můžu vám říct, že za jeden týden rozbijeme jednu, dvě sekery.

Kolik jste tedy už vyměnili seker?

Jen za půl roku přes čtyřicet. Máme pro ně speciální zeď hanby. Takže představa, že když si budete házet sekerou na chalupě, vyjde vás to levněji, nevyjde. A děda nebude nadšený, že mu ji zlomíte (smích). Jinak máme připraveny i hvězdice, nože, šroubováky, mačetu a další nástroje.

V čem se evropská pravidla hodu sekerou liší od amerických?

Jsou přesně naopak. Evropská pravidla udávají, jak má být sekera minimálně lehká, americká zase, jak musí být maximálně těžká. V Evropě hrajeme přešlap na přední čáru, kdy nesmí být přední noha více dopředu, americká pravidla mají čáru na zadní nohu.

A jaký je váš cíl, kam byste to rád směřoval?

„Můj cíl je otevřít provozovnu ve více městech, Brno, Ostrava, Zlín a vybudovat ve městech komunity a meziměstské turnaje.

Tedy v podstatě založit první českou ligu.

Ano, přesně tak. Nebráním se tomu, kdyby se objevili přátelé nebo kolegové, kteří by chtěli otevřít i jinde pobočku, budu rád spolupracovat.

Zaznamenal jste už i nějaký zvláštní požadavek od zákazníka, který vás překvapil?

To ani ne, jen v létě chodí návštěvníci se žabkami, tak je jen upozorňuji, aby byli opatrní, může jim spadnout na nohu sekera, podlaha je navíc vysypaná mulčovací kůrou. A pak, byť máme kapacitu pro dvacet osob, obrátili se na nás zákazníci s přáním uspořádat rozlučku se svobodou pro třicet přátel. Je to pro nás velká výzva, jak to uchopit, aby si to užili všichni naráz. Přijela k nám také třeba skupinka kamarádek, středoškolaček z Uherského Hradiště, oslavit narozeniny.

Chystáte i nějaké venkovní akce, na kterých je možné sport vidět?

Máme navázanou spolupráci s Extremfood festivalem, v Brně, kde jsme byli, byli lidé nadšení, měli jsme fronty a vyhráli jsme na plné čáře anketu, co lidi nejvíce bavilo. Snažím se navázat i spolupráci s kovářskými festivaly. Pracuji i na účasti na dalších festivalech.

Jak je to na festivalu s ošetřením bezpečnosti při hodu sekerou?

Používám speciální mobilní klec, tedy jde o bezpečnou zábavu i na festivalech.

Kdy je možné v roce 2019 naposledy přijít se k vám pobavit? 

Začátkem prosince se prostor změní na prodejnu vánočních stromečků a my si užijeeme Vánoce. Na Silvestra ale už zase plánujeme eventy a možné už je nyní se rezervovat i na leden. Chceme jít naproti firemním akcím na leden, aby se po vánočních svátcích mohly týmy rozhýbat (úsměv). 

A na závěr zpátky na začátek příběhu - co na to říká vaše žena, díky které jste vlastně sport objevil?

Má ráda nové věci, ale díky tomu, že máme nového pana domácího doma, prcka, kterému se nyní věnuje, snažím se i já být na dvou místech naráz. Obojí mě baví (úsměv).


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: