Za kolik na zájezd do SSSR aneb Za socialismu stávaly po Olomouci palmy v květináčích




Již potřetí v krátké době se na olomoucké radnici krom úředníků a politiků sešli také památkáři, archiváři a novináři. Stavební dělníci totiž při obnově radniční věže nalezli zajímavé dokumenty. Přestože se tentokrát jednalo „jen“ o památku na dobu socialismu, považuje primátor nález za velmi zajímavý.

Láká vás dovolená v Sovětském svazu? Či se chcete podívat na to, jak vypadá slavonínská rozhledna těsně po dokončení? Právě tyto dokumenty byly uloženy ve schránkách nalezených na olomoucké radnici.

„Plakáty zvou do dvanácti olomouckých kin, na různé vzdělávací kurzy, výstavy, divadelní představení a další aktivity. V tubusech byly i propagační materiály květinové výstavy, předchůdkyně dnešní slavné Flory Olomouc. Zajímavým nálezem jsou soubory fotografií z opravy věže, obalené dřevěným lešením, a celkové pohledy na město i na tehdejší náměstí Míru, mimochodem vyzdobené palmami v květináčích,“ popisoval mluvčí radnice Michal Folta.

Celá akce byla o to přitažlivější, že jeden z Olomoučanů na radnici oznámil, co by asi mohly schránky obsahovat. Jednu prý plnil jeho otec. Jak se později ukázalo, v této uváděný obsah nebyl. Buď ho tedy někdo stihl odstranit. Anebo je ukrytý na jiném místě.

„I když tento nález není z pohledu archivářů tak vzácný jako první nález, který obsahoval i materiály z počátku 18. století, je pro nás velmi zajímavý jako obraz relativně nedávné minulosti, kterou ostatně leckdo z dnešních Olomoučanů zažil a pamatuje,“ komentoval nálezy primátor Miroslav Žbánek.

Jak dodal na závěr, radnice zvažuje, že by z nalezených exponátů udělala dočasnou výstavu. Jedná se totiž o jedinečné a unikátní kusy, které mapují historii hanácké metropole.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: